TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bothwell, Lyman D.

Geboortedatum:
5 juni 1904
Overlijdensdatum:
24 april 1997
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
1st Cavalry Division "First Team", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie in Manilla op Luzon in de Filippijnen op 3 en 4 februari 1945. Major Bothwell trok in de avond van 3 februari met de beroemde Flying Squadrons de stad binnen, de eerste die de stad bereikten en kwam direct onder zwaar vuur van geweren, mitrailleurs, 20 mm geschut en mortieren. De colonne werd door een sterke vijandelijke tegenaaanval in twee delen gesplitst. Hij hielp bij het herstellen van de formatie en het vernietigen van een Japanse vrachtwagen die de commandowagen van de colonne probeerde te rammen. Onder groot persoonlijk gevaar ging hij man-tegen-man gevechten aan en hielp de colonne naar zijn doel, het Santo Tomas gevangenenkamp te leiden. Op het kampterrein hielp hij bij het opzetten van de defensie onder zwaar vuur van geweren en mitrailleurs van het Japanse garnizoen dat zich op de bovenste verdieping van het nabij gelegen schoolgebouw had verschanst. Met zijn dappere persoonlijke leiding en volledige minachting van gevaar droeg hij aanzienlijk bij aan de bevrijding van 3.700 Geallieerde gevangenen en aan de verovering van Manilla.

Headquarters, 1st Cavalry Division, General Orders No. 198
Silver Star Medal (SSM)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Toegekend op:
24 oktober 1947
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika van augustus 1945 tot maart 1947. (Deze onderscheiding vervangt de toekenning van de Army Recommendation Ribbon aan Lieutenant Colonel Bothwell voor zijn diensten tussen 2 september 1945 en 3 januari 1946.


Department of the Army, General Orders No. 10
Legion of Merit - US Military
Rang:
Colonel (Kolonel)
Toegekend op:
10 augustus 1959
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag in de uitvoering van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten van 1 juli 1947 tot 31 juli 1959."

Department of the Army, General Orders No. 3 (Bronze Oak Leaf Cluster)
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Voor diensten tussen 2 september 1945 en 3 januari 1946.
Army Commendation Medal (ARCOM)

Bronnen

Foto