TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crankshaw, John Anthony Norman

Geboortedatum:
1918
Overlijdensdatum:
maart 2000
Dienstnummer:
77589
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Lieutenant-Colonel John Crankshaw, de zoon van Lieutenant-Colonel Sir Eric Crankshaw, KCMG, MBE, ging in dienst bij het 11th Hussar Regiment in Palestina. Het regiment was in Egypte gelegerd toen Italië in juni 1940 de oorlog aan Engeland en Frankrijk verklaarde. Hij vocht in de Woestijnoorlog totdat de Duitsers en Italianen verdreven waren en leidde het regiment tot aan Tunis; hij had eerder gevochten bij Tobroek en El Alamein.
De Hussars namen deel aan de aanval over de Volturno in Italië en vormden een onderdeel van het VIII Corps gedurende de campagne in Normandië, de uitbraak uit Normandië naar België en vandaar naar Nederland. Op 27 maart 1945 leidden de 11th Hussars de divisie over de Rijn; ze hadden al in heel Duitsland gevochten van het Teutoburgerwald tot aan de rivier de Weser, hun uiteindelijke doel was de verovering van Hamburg. Toen ze in de tweede week van april in de buitenwijken aankwamen, raakten de 11th Hussars vaak betrokken bij gevechten van huis tot huis. Crankshaw zat er bij Buxtehude in de buitenwijken van Hamburg midden in. Hamburg gaf zich op 3 mei over en de 11th Hussars leidden de 7de pantserdivisie de stad in.
Crankshaw werd ook nog onderscheiden met de General Service Medal 1918-62, G.VI.R. met twee gespen, Palestina en Maleisië.

Bevorderingen:
25 augustus 1938: 2e Luitenant
11 januari 1941: Luitenant
3 juli 1942 - 12 maart 1944: Tijdelijk Kapitein
5 september 1942 - 23 februari 1943; Adjutant
13 maart 1944 - 31 mei 1948: Tijdelijk Majoor
1 juli 1946: Kapitein
25 augustus 1951: Majoor
19 oktober 1958: Luitenant-Kolonel
31 maart 1962: Pensioen/ontslag

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Royal Armoured Corps (Hussars)
Toegekend op:
25 april 1941
Aanbeveling:
Op 10 december verkende 2nd Lt. Crankshaw de vijandelijke stelling bij Alam-El-Rimth. Hij wist de oostelijke flank te vinden, ook een kamp en de juiste positie en het aantal kanonnen van de vijand. Hij ging toen door de vijandelijke linies tussen zijn positie en die bij Azzaziya en hoewel hij voortdurend onder aanzienlijk vuur van artillerie en antitankwapens lag, wist hij er achter te komen en verkreeg nog meer betrouwbare informatie over de vijandelijke opstelling en over de weg van Buq-Bug naar Sidi Barrani. Hij ontdekte toen nog een verdedigd kamp. Zijn taak werd ernstig bemoeilijkt door een zware zandstorm en de uitzonderlijk slechte vooruitgang van de pantserwagens. Later op die avond bleef hij onder geconcentreerd artillerievuur verslag uitbrengen over de twee kampen en ontdekte nog meer vijandelijke geschutsopstellingen.
Op 11 december viel hij de vijand aan en maakte 119 gevangenen.
Op 14 december, toen zijn squadron fel werd aangevallen door 12 jachtvliegtuigen werden alle drie zijn voertuigen geraakt. Zijn eigen voertuig werd in brand geschoten maar hij slaagde erin de brand te blussen hoewel de hele achterkant in lichterlaaie stond. Zijn andere twee voertuigcommandanten werden gewond en hun wagens uitgeschakeld maar hij maakte er een bruikbaar met de andere twee. Hij verzamelde de gewonden en had al gauw zijn ploeg van twee wagens gereed voor verdere actie. 2nd Lt. Crankshaws persoonlijke voorbeeld van moed, zijn koelbloedige onverstoorbaarheid en zijn opmerkelijke plichtsbesef onder uiterst zware omstandigheden vormden een inspiratie voor zijn hele ploeg en waren de hoogste lof waardig.
2nd Lt. Crankshaw heeft gedurende de afgelopen zeven maanden opmerkelijke bekwaamheid getoond en in het bijzonder deed hij eind september twee briljante verkenningen waarbij hij zeer waardevolle informatie kreeg over de ligging van de kampen Sofafi en Rabia en de opstellingen van geschut en anti-tank kanonnen. Ik adviseer met klem dat hij wordt onderscheiden met het Military Cross.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
11th Hussars (Prince Albert's Own), Royal Armoured Corps (London, S.W.3).
Toegekend op:
2 augustus 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 21 april 1945 kreeg het squadron van Major Crankshaw opdracht om Buxtehude te verkennen. Men geloofde dat er in de stad waardevolle Duitse marinedossiers lagen. Later zou een grote aanval worden ingezet om de stad te veroveren nadat informatie over de vijande;ijke opstellingen was verkregn. Major Crankshaw verdeelde zijn troepen om de toegangswegen naar de stad te verkennen vanuit het zuiden, en zuidoosten en het zuidwesten. Dat bleek vanwege het terrein en de vijandelijke tegenstand te moeilijk maar Major Crankshaw zag onmiddellijk dat er een kans bes om vanuit het zuiden en zuidoosten dicht bij de stad te komen. Op eigen initiatief verplaatste hij zijn hoofdmacht daarheen. De toegangswegen werden gedekt door mannen in het bos met bazooka’s en ook een antitankkanon. Major Crankshaw zette een ploeg in een positie om de vijand in de gaten te houden en op hetzelfde moment stuurde hij een ploeg langs een pad door het bos om aan de achterzijde van de vijand te komen. Die operatie slaagde volkomen. Het antitankkanon werd van achteren buiten gevecht gesteld, er werden 20 infanteristen gevangen genomenen ook een stafauto buitgemaakt vol met bazooka’s. Tegen die tijd was het te donker om door te gaan maar de volgende dag stuurde Major Crankshaw zijn troepen langs dezelfde route en de stad gaf zich zonder slag of stoot over. Er werden een admiraal, 40 officieren en 450 ORs gevangen genomen. Het succes van deze operatie was te danken aan het initiatief en aan de moedige actie van Major Crankshaw. De leiding over zijn troepen was boven alle lof verheven en de verovering van de stad was te danken aan de geslaagde omsingeling van de vijandelijke stellingen.

Oorspronkelijk voorgedragen voor een onmiddellijke D.S.O.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "8th ARMY"-gesp.
Africa Star

Bronnen

  • - The London Gazette Issue 34545 published on the 26 August 1938
    - Supplement to The London Gazette Issue 35077 published on the 14 February 1941
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 35144 published on the 22 April 1941
    - Supplement to The London Gazette Issue 37204 published on the 31 July 1945
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 37635 published on the 28 June 1946
    - Supplement to The London Gazette Issue 39316 published on the 21 August 1951
    - Supplement to The London Gazette Issue 41621 published on the 30 January 1959
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 42635 published on the 27 March 1962
    - Spink

Foto