TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kutyn, Michael

Geboortedatum:
1922 (Mondare/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
3 januari 2018 (St. Albert/Alberta, Canada)
Dienstnummer:
J.89304
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 april 1945
Aanbeveling:
P/O Kutyn werd in juni 1944 bij No 10 Squadron geplaatst en na het voltooien van 32 missies van in totaal 151 vlieguren is hij gescreend en aangesteld. Hij heeft met succes zulke zwaar verdedigde doelen in Duitsland aangevallen als Stuttgart, Braunschweig, Duisburg, Essen (twee maal) en Keulen.
Deze Canadese officier is een van de opmerkelijke navigatoren van het squadron geweest en heeft zich bewezen als een moedig en zeer betrouwbaar bemanningslid. Zijn grote deskundigheid als navigator heeft een grote rol gespeeld bij de behaalde successen en heeft zijn piloot in staat gesteld niet minder dan vijf uitstekende fotoís van het mikpunt te maken en diverse waarop brand in het doelgebied te zien is. Hij heeft op de grond opmerkelijke deskundigheid als instructeur getoond en heeft uitmuntend werk verricht bij de opleiding van nieuwe bemanningen.
Hij was navigator van een Halifax die op 25 oktober 1944 werd uitgestuurd om Essen te bombarderen. Zijn toestel werd tijdens de nadering van het doel door flak beschadigd en uit de koers gedrongen. Door vaardige navigatie stelde hij zijn piloot in staat de missie met succes te voltooien.
Ik beschouw P/O Kutyn als een navigator met uitzonderlijke deskundigheid en goede kwaliteiten die de andere leden van zijn bemanning hebben geÔnspireerd. Ik adviseer nadrukkelijk dat zijn goede staat van dienst, zijn moed en zijn plichtsbesef worden erkend door toekenning van het Distinguished Flying Cross.

LG 37036/2029.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto