TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nouwt, Geertrudis (Trudis)

Geboortedatum:
3 februari 1909 (Vlaardinger-Ambacht)
Overlijdensdatum:
19 april 1944 (Vlaardingen)
Dienstnummer:
NSB Stamb. nr. 38139
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Vlaardingen, Oranjelaan 53. Zoon van Dirk Nouwt en Johanna van Vliet. Huwde op 25 april 1934 in Vlaardingen met Kornelia Paalvast (9 oktober 1897 Vlaardingen - 28 november 1966 Vlaardingen). Vrachtrijder. Lid NSB met stamboeknummer. 38139. Tevens sinds januari 1944 weerman van de lijfwacht van NSB-leider ir. Anton Adriaan Mussert. Drager van het vijfjareninsigne van de NSB nr. 6768. Van mei 1942 tot oktober 1943 was Nouwt Lagerführer van de Organisation Todt in Hoek van Holland. Op zondag 16 april 1944 omstreeks 2.30 uur meldde de dienstdoende wachtcommandant van de Vlaardingse politie dat een zekere Nouwt door drie agenten was neergeschoten. Hij was zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis in zijn woonplaats. Ondanks zijn ernstige toestand kon Nouwt nog worden verhoord. Hij verklaarde dat hij samen met zijn vrouw op het 25-jarig huwelijksfeest van het echtpaar Jakob Schippers en Johanna Cornelis Bos aan de Bleekstraat 16 in Vlaardingen was geweest en vijf glazen jenever had gedronken. Het feest had plaats in het restaurant van uitbater Jan Mes. Op de terugweg naar huis kwamen zij in gezelschap van Alida Hendrika van Rosmalen twee politieagenten tegen, die vroegen om identiteitspapieren. Volgens Nouwt werden de agenten brutaal omdat ze geen gelegenheid gaven tot legitimatie. Terwijl een agent hem in het duister bijlichtte met een lamp, trok Nouwt een revolver en deed een patroon in de kamer. Beide agenten liepen toen weg. Plotseling werd Nouwt zelf beschoten door drie agenten. Zelf vuurde hij zeven patronen af. Later bezweek Nouwt aan de opgelopen verwondingen.

Opperwachtmeester Nicolaas Vermaat verklaarde in het proces-verbaal dat hij op zondag 16 april 1944 om ongeveer 1.15 uur op patrouille was met zijn collega wachtmeester Johannes Franciscus van Zuilen. Ter hoogte van de Bleekstraat hoorden ze een paar mensen lachen en joelen. Het bleek om een in burger geklede man in gezelschap van twee vrouwen te gaan. Ze moesten hun legitimatiebewijzen tonen. Eén vrouw, Alida Hendrika van Rosmalen, had geen Ausweis bij zich. De andere vrouw zei tegen de man (Nouwt): 'Jij mag toch buiten, omdat je een Ausweis hebt.' Nouwt kon door de alcohol nauwelijks op zijn benen staan, maar beaamde de opmerking. Toch besliste Vermaat dat het drietal mee moest naar het bureau voor het opmaken van een proces-verbaal tegen de vrouwen. Zij mochten namelijk niet op straat zijn na spertijd. Op weg naar het bureau ontstonden problemen met Nouwt. Hij weigerde verder mee te lopen en greep plotseling naar zijn vuurwapen. Van Zuilen trok ook zijn pistool. Ondertussen haalde Vermaat assistentie. Toen hij terugkwam, was het gezelschap verdwenen. Bij een zoektocht in de richting Emous werden Nouwt en de beide dames teruggevonden. Plotseling nam hij een schiethouding aan. Een bevel zijn handen omhoog te steken negeerde hij. Er ontstond een schietpartij tussen Nouwt enerzijds en Vermaat en de ter assistentie opgeroepen wachtmeesters Adam Pakvis en Egbert Egberts anderzijds. Om escalatie te voorkomen is ir. Mussert niet op de begrafenis geweest. De sfeer was nogal gespannen en er was sprake van dat de W.A. het Vlaardingse politiekorps wilde afschieten. Op de plechtigheid waren veel leden van de Nationale Jeugdstorm, de NSB en de W.A. aanwezig, maar ook veel niet-NSB'ers. Nouwt was een bekende figuur in Vlaardingen. De gedenkplaat, voorzien van een wolfsangel en het Bannummer, is na de oorlog van de grafsteen verwijderd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • - Overlijdensakte 132/1944 d.d. 21 april 1944 gemeente Vlaardingen.
    - Ailsby Collection

Foto