TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ummels, Antonius Hubertus

    Geboortedatum:
    15 juli 1894 (Amby)
    Overlijdensdatum:
    30 augustus 1944 (Belfeld)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Reuver (gemeente Beesel), Pastoor Vranckenlaan 435c. Zoon van Wilhelmus Hubertus Ummels (10 april 1861 Amby - 24 november 1918 Amby) en Maria Barbara Hubertina Nijssen (14 oktober 1863 Amby - 22 oktober 1935 Amby). Gehuwd met Paula Joanna Mechtildes Immand. Opperwachtmeester Koninklijke Marechaussee. Rooms-Katholiek. Lid verzet. Volgens Het Grote Gebod behoorde hij tot de KP en LO van Reuver en Belfeld. Ummels is op 30 augustus 1944 gearresteerd, toen hij poolshoogte ging nemen bij het onderduikadres van verzetsman Marinus Johannes Pereira (27 september 1918 's-Gravenhage). Pereira was korte tijd daarvoor door leden van de Arbeitskontrolldienst aangehouden. Hij was de AKD'ers tegen het lijf gelopen, toen hij een kijkje nam, waar verzetscollega's bleven die in Velden een kalf bij een Duitser moesten wegnemen. Bij een vuurgevecht, dat na Pereira's arrestatie ontstond, schoot J. Sabbé van de AKD de verzetsman Bernardus Petrus Lambertus Verstappen (23 april 1914 Beesel) dood. Ummels, Pereira en het lijk van Verstappen werden overgebracht naar een kazerne in Blerick. Later op de avond is Ummels samen met Pereira door de SD'ers Nitsch en Conrad gefusilleerd bij de spoorlijn tussen Belfeld en Reuver. Zij handelden in opdracht van hun chef Max Ströbel. In Reuver is de Hubert Ummelsstraat naar de marechaussee vernoemd. Overlijdensakte 14/1944 gemeente Belfeld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Cammaert, Het Verborgen Front; site Dodenboek Venlo; site loegiesen.nl, Tussen Maas en Meerlebroek - Typoniemen in de Gemeente Beesel