TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Jongen, Wilhelmus

  Geboortedatum:
  4 januari 1900 (Vaals)
  Overlijdensdatum:
  26 december 1944 (Elmpt/NiederkrŁchten (Duitsland))
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Woonde in Roermond, Lommerstraat 20. Zoon van Christiaan Jongen (dagloner) en Cornelia Scholl. Gehuwd met Maria Cornelia Balendonck (20 januari 1900 Roermond). Grondwerker/opperman. Rooms-Katholiek. Buurtbewoner Dieudonnť Verstappen verried de Duitsers in Roermond dat Jongen en andere onderduikers zich in een schuilplek onder de vloer van een lokaal van de meisjesschool aan het Schoolpad bevonden. In de nacht van 25 op 26 december 1944 werden zij opgepakt. Jongen is door een Standgericht onder leiding van majoor Ulrich Matthaeas ter dood veroordeeld en nog dezelfde dag met drie familieleden en acht andere lotgenoten in de bossen van Elmpt doodgeschoten. De slachtoffers hadden hun eigen graf in de bevroren bodem moeten hakken. Een dag later zijn nog twee anderen in het Elmpter Wald gefusilleerd. De naam van Jongen wordt vermeld op een plaquette op de gevel van de St.-Alphonsusschool en het monument op Begraafplaats Tussen de Bergen in Roermond.
  Oorspronkelijk begraven in Elmpt/NiederkrŁchten, bosgraf. Herbegraven in Roermond, Algemene Begraafplaats Tussen de Bergen, Rooms-Katholiek gedeelte, nr.†17.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!