TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Kenneth

Geboortedatum:
7 december 1920 (Humby, Lincolnshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
10 januari 1945 (Ist Eiland, Adriatische Zee)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Belgrado
Vak: 6. Rij: D. Graf: 9.
Nationaliteit:
Britse

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Signalman
Eenheid:
Signal Section, Long Range Desert Group (LRDG), Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
19 oktober 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 10 januari 1945 op het eiland Ist in de Adriatische Zee was Seiner Smith lid van een patrouille van de Long Range Desert Group die werd aangevallen door saboteurs die tijdbommen plaatsten in vitale huizen op het eiland. Nadat hij een paar schoten had gehoord, ging Seiner Smith de radiokamer in en vond zo`n bom op de tafel. Hij realiseerde zich dat er een aantal partizanen in de kamer was en jonge kinderen elders in het huis en hij pakte de tikkende bom op. Hij wilde hem verplaatsen naar een veilige plek achter een muur dichtbij maar hij was slechts een paar meter buiten het huis toen de bom ontplofte en hij aan stukken werd geblazen.
Het lijdt geen twijfel dat Seiner Smith met zijn actie de levens van veel van zijn kameraden, partizanen en burgers redde en dat hij grote moed toonde en een volledige minachting voor eigen veiligheid door een tijdbom op te pakken die op scherp stond en waarvan hij wist dat die elk moment kon ontploffen.
George Cross

Bronnen

Foto