TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Noordermeer, Josephus Dirk

Geboortedatum:
19 februari 1914 ('s-Gravenhage)
Overlijdensdatum:
15 december 1944 ('s-Gravenhage)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage. Zoon van Johannes Cornelis Noordermeer (18 oktober 1887 Sassenheim) en Dirkje Vrolijk (7 november 1889 ’s-Gravenhage). Gehuwd met Johanna Antoinetta Christina Gentenaar (27 september 1914 Utrecht). De weduwe is hertrouwd met A. den Harder. Brandweerman. Noordermeer trad in juni 1943 in dienst van de Rijks Brandweer. In verband met de geruchten dat het personeel van de Rijks Brandweer in het kader van de arbeidsinzet naar Duitsland zou worden gestuurd, stapte hij op en dook hij onder. Een illegale organisatie zorgde voor financiële ondersteuning van zijn gezin. Zelden kwam Noordermeer nog thuis. Op de ochtend van 6 december 1944 was hij wel in zijn woning. Om twee uur 's middags vertrok hij voor een afspraak met twee kennissen van de Haagse politie op de Lange Voorhout. Daar werd hij aangehouden. Zijn zwager Gerrit Jan Lieuwe ten Zijthof had in november 1944 in een leegstaande woning, waar hij een vloerzeil moest leggen, een jachtgeweer ontdekt. Hij vertelde dat aan Noordermeer, die het wapen vervolgens wist te bemachtigen. De brandweerman wilde het jachtgeweer ruilen voor een revolver. Daarvoor benaderde hij uitgerekend Tinus Osendarp, de atleet die bij de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 zowel op de 100 als 200 meter een bronzen medaille behaalde en twee jaar later Europees kampioen op beide nummers werd, maar tijdens de bezetting als politieman aan de kant van de bezetter stond. Na de oorlog verklaarde Ten Zijthoff dat hij Noordermeer had afgeraden met Osendarp, die voor de Sicherheitsdienst werkte, in zee te gaan. Maar zijn zwager, die Osendarp kende uit de tijd dat hij bij de brandweer werkte en alle vertrouwen in hem had, was er met geen mogelijkheid van af te brengen, aldus zijn verklaring. Osendarp arresteerde Noordermeer wegens wapenbezit, een in de ogen van de Duitsers zeer ernstig feit waarop de doodstraf stond. Met elf lotgenoten is hij op 15 december 1944 ’s avonds om acht uur gefusilleerd voor het perceel Laan van Nieuw-Oost Indië nr. 5 en 7 als represaille voor de liquidatie van de twintigjarige vaandrig ter zee Helmut Guse, een zoon van een admiraal van de Deutsche Kriegsmarine.

Noordermeer werd begraven op Begraafplaats Eykenduynen. Het graf is inmiddels geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • - OGS Gedenkboek 43, Oorlogsgravenstichting.
    Nationaal Archief, Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, dossier 384, Pegels, Viëtor, Leemhuis, map 3; Oorlogsgravenstichting; Digitale Stamboom (waaronder overlijdensakte B 2470 gemeente 's-Gravenhage).