TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spiegel, van, Valk

    Geboortedatum:
    26 november 1897 (Voorst, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    6 april 1945 (Gorssel-kamp Oxerhof, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: E. Graf: 1236.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Valk van Spiegel woonde in Deventer aan de Joh. Sinthenstraat 24. Hij was de zoon van slager Abraham van Spiegel (geboren 1851 Voorst - 22 maart 1929 Deventer) en Betje van Engel (18 oktober 1860 Deventer - 10 januari 1938 Twelle). Hij huwde op 2 april 1930 in Deventer met de niet joodse Duitse vrouw Marie Louise Schladen (geboren 1905 in Dietrichsdorf). Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren. Van beroep was hij Vertegenwoordiger en van geloof Nederlands Israëlitisch.
    Valk van Spiegel was lid van het verzet onder de schuilnaam Felix en behoorde tot de LO-Deventer en de verzetsgroep Van der Doel. Van Spiegel werd op 25 maart 1945 in Deventer gearresteerd en bij het naderen van de geallieerden met negen anderen, onder wie nog twee joden, gefusilleerd op het landgoed Oxerhof. Vermoedelijk heeft de OGS om die reden als overlijdensplaats kamp Oxerhof, Gorssel geregistreerd. Voorafgaande aan de executie is Van Spiegel gemarteld en mishandeld. Deze fusillade vond plaats op last van Befehlshaber der Sipo und SD Dr. Karl Georg Eberhard Schöngarth, die in februari 1946 in Duitsland wegens oorlogsmisdaden is opgehangen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto