TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Albers, Jakob

  Geboortedatum:
  30 september 1923 (Zwolle)
  Overlijdensdatum:
  29 maart 1945 (Wierden)
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Woonde in Zwolle. Zoon van smid Albertus Judoris Albers (15 februari 1891 Zwolle) en dienstbode Marretje Post (28 juli 1897 Urk). Ongehuwd. Kantoorbediende Gewestelijk Arbeidsbureau. Gereformeerd. Lid verzet. Albers maakte deel uit van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS). Hij is in de vroege ochtend van 11 december 1944 gearresteerd. Met negen anderen werd hij in de Rijssensestraat in Wierden gefusilleerd. Diezelfde ochtend zijn ook tien gevangenen in de Almelosestraat te Wierden doodgeschoten. Hij was de jongste van de twintig geŽxecuteerde mannen. De massafusillade was een represaille op een grootschalige sabotage aan vooral spoorlijnen en autowegen in Wierden en omgeving. De naam van Albers staat op het oorlogsmonument in de Rijssensestraat.

  Begraven op de Ererij van Begraafplaats Kranenburg in Zwolle, vak A, grafnummer 6.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Bronnen

  • Archief Jack Kooistra; Kees Ribbens, Bewogen jaren: Zwolle in de Tweede Wereldoorlog, Waanders Uitgevers, Zwolle/Stichting IJsselakademie, Kampen, 1995, pag. 399; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 67/1945 gemeente Wierden en 364/1945 gemeente Zwolle); site 4en5mei.nl

  Foto