TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lansdorp, Louis Albert

    Geboortedatum:
    15 juli 1921 (Semarang (Nederlands-Indië))
    Overlijdensdatum:
    5 september 1944 (Arnhem)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Tilburg, Heuvel 24. Zoon van Albert Jacob Lansdorp (accountant en belastingconsulent, 26 juni 1898 Tegalega/Bandoeng, Nederlands-Indië) en Catharina Wilhelmina Johanna Maria Melis (3 december 1899 Tilburg). Ongehuwd. Student (MTS'er). Rooms-Katholiek. Lid verzet. Lansdorp - roepnaam Loek - was in het verzet actief onder de schuilnaam Carlo (Het Grote Gebod) of Carlos (Brug). Hij verstrekte valse persoonsbewijzen en verspreidde illegale bladen. Omdat hij zich meer aangetrokken voelde tot gewapende actie, kwam hij via medestudent René Norenburg in Tilburg bij de RVV-groep Deurne terecht. Deze verzetsgroep had haar uitvalsbasis in de boerderij De Zwarte Plak in America, ook wel het pilotencentrum De Zwarte Plak genoemd. Lansdorp leerde hier schieten. Naast het verzorgen van neergeschoten geallieerd personeel hield hij zich ook bezig met het doorsnijden van Duitse telefoonkabels, het vervoer van munitie, spionage en het laten ontsporen van treinen. Op zeker moment bleek het raadzaam te zijn om uit America te vertrekken. Hij opereerde eerst in Utrecht en vervolgens in Breda, waar hij op 6 juli 1944 de NSB'er Jos Driessen in de rug schoot. Die raakte zwaar gewond. De aanslag op Driessen zou de aanleiding vormen voor de Silbertannemoord op 14 juli 1944 op de Bredase apotheker Fritz Bicknese. Lansdorp werd door de leiding van Raad van Verzet naar de Veluwe gehaald. Daar zorgde hij voor de beveiliging van een wapendroppingsterrein. Op 3 september 1944 werd hij gearresteerd bij een mislukte poging om de gevangen genomen rector van het Alkmaarse gymnasium Dr. Hemelrijk te bevrijden. Twee dagen later is hij gefusilleerd. Het Tilburgse college van burgemeester en wethouders besloot in januari 1954 de Loek Lansdorpstraat naar de verzetsstrijder te vernoemen. Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis verleend. Zijn vader, die reserve eerste luitenant was, heeft in een Japans interneringskamp gezeten.
    (1*) René Marius Laurens Cornelis Norenburg (15 augustus 1921 Amersfoort – 31 mei 1945 Bergen-Belsen), student Economische Hogeschool in Tilburg (voorloper Universiteit van Tilburg); 31 mei 1945 houdt in dat de sterfdatum niet exact bekend is: Norenburg is in de maanden voor het einde van de oorlog in concentratiekamp Bergen-Belsen overleden.
    (2*) Fritz Hubert Ernst Bicknese (19 januari 1888 Rotterdam).

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Regionaal Archief Tilburg (bestand oorlogsslachtoffers en genealogische gegevens); site DeurneWiki; LO/LKP, Het Grote Gebod; W.A. Brug, Hun Naam leeft voort...! Oorlogsslachtoffers verleenden hun naam aan straten en gebouwen, Repro Holland BV, Alphen aan den Rijn, 1989; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945: site wiewaswie.nl (overlijdensakte 14/1951 gemeente Haaren); site gahetna (Nationaal Archief), Japanse interneringskaart Lansdorp senior; Dodenboek Oranjehotel, site Nationaal Archief/Oranjehotel (gahetna.nl).