TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zeilstra, Auke

    Geboortedatum:
    13 maart 1922 (Marum)
    Overlijdensdatum:
    10 oktober 1944 (Vierhouten)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde te Apeldoorn. Zoon van slager Pier Zeilstra (10 juni 1900 Heeg) en Hotske Grondsma (16 september 1901 Oosthem – 18 februari 1960 Apeldoorn) Ongehuwd. Slager. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de KP-Apeldoorn onder de schuilnaam Kees. Postuum is hem bij Koninklijk Besluit nr. 17 d.d. 20 januari 1953 het Kruis van Verdienste verleend. Op de site onderscheidingen.nl wordt als motivering vermeld: 'Heeft zich in verband met vijandige actie door moedig en beleidsvol optreden onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk gediend in het jaar 1944 toen hij zich aansloot bij de KP (Knokploeg)-groep te Apeldoorn en onder andere deelnam aan vele zogenaamde 'droppings' van wapens en het vervoer dezer wapens. Ook was hij werkzaam bij de sabotage aan de spoorlijnen rond Apeldoorn, die in opdracht der geallieerden werd uitgevoerd. Bij een razzia in de bossen benoorden Apeldoorn werd hij gepakt en vervolgens bij Vierhouten gefusilleerd.' Op 10 oktober 1944 is Auke Zeilstra – volgens de overlijdensakten – om acht uur 's morgens samen met zijn broer Klaas (1*) en Willem Roebeling (2*) geëxecuteerd. Zie verder Roebeling Willem en Nagtegaal, Adriaan Cornelis.
    (1*) Klaas Zeilstra (26 mei 1923 Marum)
    (2*) Willem Roebeling (25 december 1920 's-Gravenhage).

    Zeilstra is in een gezamenlijke graf begraven met zijn broer Klaas en Adriaan Nagtegaal in Ugchelen (Apeldoorn), Begraafplaats Heidehof, nr. 218.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Lt.Kol. b.d. Th.A Boeree, Drs. J.H. Middelbeek, J.W. Ooms, KP-Veluwe, Strijders op het Zand, in: Rogier van Aerde e.a., Het Grote Gebod. Gedenkboek van het verzet in LO en LKP, deel I, J.H. Kok NV, Kampen en H. Nelissen, Bilthoven, meerdere drukken, pag 495 en 497; site onderscheidingen.nl; Oorlogsgravendienst; site Erelijst van Gevallenen; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 952/1944 gemeente Apeldoorn en 91/1944 gemeente Ermelo.)

    Foto