TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smit, Wouter

    Geboortedatum:
    1 april 1887 (Bleskensgraaf/Zuid-Holland, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    14 april 1944 (Giessendam, gemeente Hardinxveld-Giessendam, Zuid-Holland, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Hardinxveld-Giessendam
    Rij: S. Graf: 059.
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Giessendam ( Emmastraat 9). Zoon van Hendrik Smit en Niesje de Jong. Gehuwd met Wilhelmina Breur. Bakkersknecht bij bakkerij Gerrit van der Hof. Nederlands Hervormd. Na afloop van een vergadering van het Groene Kruis is Smit om ongeveer 22.00 uur bij de spoorwegovergang zonder enige aanleiding aangeschoten door de jonge en ambitieuze landwachter Johannes Pieter Westdijk uit Sliedrecht. Zwaar gewond is hij binnengebracht in het koffiehuis van W. A. van den Heuvel en daar op het biljart gelegd. Korte tijd later is hij gestorven door bloedverlies. In zijn rug is een grote wond geconstateerd. Volgens Westdijk zou het slachtoffer niet hebben gereageerd op zijn bevel om te stoppen. Smit's begrafenis is geleid door de predikanten Van der Poel en Dorsman uit Schelluinen. Westdijk werd na de oorlog tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

    De moord op Wouter Smit vormde de aanleiding tot een reeks van gebeurtenissen. Het verzet besloot om wraak te nemen en lokte een groep Landwachters in een hinderlaag bij de Helsluis. Bij de daarop volgende schietpartij kwamen twee landwachters om het leven, waaronder de vader van Joop Westdijk. Voor de Duitsers was dit aanleiding voor een grootscheepse razzia in het gebied rond de Merwede. In Sliedrecht, Hardinxveld, Giessendam en Werkendam werden op 16 mei 1944 meer dan 600 jongemannen opgepakt en naar Kamp Amersfoort overgebracht. Ongeveer 260 mannen werden vrijgelaten vooral omdat zij werkzaam waren op plaatsen die voor de Duitsers van belang waren. De rest werd afgevoerd naar kampen in Duitsland. 26 van hen keerden niet meer terug. Deze razzia is de geschiedenis ingegaan als de Merwederazzia.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen