TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fraser, John Alexander

Geboortedatum:
12 februari 1896 (Edinburgh, Schotland)
Overlijdensdatum:
29 oktober 1943 (Schotland)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Stanley (Hong Kong)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Temporary Second-Lieutenant (Tijdelijk Tweede Luitenant)
Eenheid:
1st Battalion Royal Scots Fusiliers, 9th Brigade, 3rd Division, British Army
Toegekend op:
20 oktober 1916
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid tijdens operaties. Toen de vijand om de stelling heen trok, verplaatste hij zijn mitrailleur naar een bomkrater in het open terrein. Hij bleef daar 4 uur lang en was een wezenlijke steun bij het eerst tegenhouden en daarna afslaan van de vijandelijke aanval.
Military Cross (MC)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Machine Gun Corps, British Expeditionary Force (BEF), British Army
Toegekend op:
17 december 1917
Military Cross (MC)

Tweede MC als gesp ontvangen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Assistant Attorney General
Eenheid:
BAAG, Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
29 oktober 1946
Aanbeveling:
Fraser werd door de Japanners geïnterneerd in het burgerkamp Stanley en hij zette onmiddellijk ontsnappingsplannen en een clandestien radiostation op. Hij was zich volledig bewust van de risico’s die hij liep maar was voortdurend bezig met de meest gevaarlijke activiteiten en boekte daar succes mee, niet alleen met het ontvangen van nieuws van buiten maar ook met het verzenden van informatie vanuit het kamp. Uiteindelijk werd hij gepakt en onderworpen aan langdurige en zware mishandeling door de Japanners die vastbesloten waren inlichtingen van hem los te krijgen en hem de anderen te laten verraden die met hem samenwerkten. Ondanks deze behandeling bleef hij hardnekkig weigeren ook maar iets te zeggen wat de Japanners kon helpen bij hun onderzoek of het bestraffen van anderen. Zijn kracht onder de wreedste mishandeling was zodanig dat die door de Japanse bewakers werd geprezen. Omdat ze niet in staat wa\ren zijn geest te breken executeerden de Japanners hem uiteindelijk.
Zijn plichtsbesef, zijn opmerkelijke moed en zijn uithoudingsvermogen vormden een ware bron van inspiratie voor anderen en het lijdt geen twijfel dat levens van anderen die de Japanners wilden beschuldigen, door zijn uitmuntende optreden werden gespaard.
George Cross

Bronnen

Foto