TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pugh, Herbert Cecil

Geboortedatum:
2 november 1898 (Johannesburg, Transvaal, Zuid-Afrika)
Overlijdensdatum:
5 juli 1941 (Atlantische Oceaan)
Begraven op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Vak: 29. 
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
The Reverend (Priester)
Eenheid:
Chaplain's Branch, HQ, Royal Air Force
Toegekend op:
1 april 1947
Aanbeveling:
Dominee H.C. Pugh werd, nadat hij in dit land had gediend, naar Takoradi overgeplaatst en voer eind juni 1941 aan boord van H.M.T. Anselm met meer dan 1.300 passagiers aan boord naar West Afrika. Het schip werd in de vroege morgen van 5 juli op de Atlantische Oceaan getorpedeerd. Een torpedo raakte het ruim op het C dek waardoor de normale vluchtroute werd geblokkeerd. Mr. Pugh kwam, gekleed in een badjas aan dek en verleende alle hulp die hij kon. Hij leek overal tegelijk te zijn, zijn best doend om de gewonden gerust te stellen, te helpen met de sloepen en de vlotten (twee ervan waren onbruikbaar vanwege de explosie) en bezocht de lagere onderkomens waar de mannen waren ondergebracht.
Toen hij hoorde dat er een aantal gewonde vliegers zat opgesloten in het beschadigde ruim stond hij erop, aan een touw naar beneden gelaten te worden. Iedereen protesteerde omdat het ruim beneden de waterlijn lag en de dekken onder water stonden en naar beneden gaan een zekere dood betekende. Hij zei gewoon dat hij moest zijn waar zijn mannen waren. Het dek begon al onder te lopen en het ruim stond driekwart vol met water zodat toen hij neerknielde om te bidden, het water tot aan zijn schouders stond. Binnen een paar minuten sloeg het schip om en zonk en Mr. Pugh werd nooit meer gezien. Hij had alle kans om zijn eigen leven te redden maar zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid en in de beste tradities van de Kerk en een christelijk priester gaf hij zijn leven voor anderen.
George Cross

Bronnen