TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Velde, van der, Jacob

    Geboortedatum:
    22 februari 1916 (Joure)
    Overlijdensdatum:
    9 september 1944 (Nieuwer-Amstel)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Amsterdam, Prinsengracht 114-I. Zoon van Jacob van der Velde (veehouder) en Anke Jongsma. Huwde met Elisabeth Zijlstra. Boerenknecht. Hij is door de SD om het leven gebracht. Op dat moment was zijn vrouw hoogzwanger. Twee maanden na de dood van haar man – 12 november 1944 – beviel zij van een zoon. Het kind is naar zijn vader (en zijn opa) vernoemd. In de overlijdensakte van de gemeente Nieuwer-Amstel staat dat Van der Velde in Wonseradeel woonde. Aangifte van zijn overlijden werd gedaan door NSB-begrafenisondernemer Johannes Bleekemolen.
    Van der Velde werd op 15 september 1944 onder nummer 16211 gecremeerd in Driehuis. Zijn as is verstrooid in het Vijverpark bij het crematorium.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - OGS Gedenkboek 36 - Amersfoort, Vught, Westerbork, Oorlogsgravenstichting.
      Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 Overlijdensakte 163/1944 gemeente Nieuwer-Amstel.

    Foto