TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Scheer, van der, Pieter Hendrik

    Geboortedatum:
    10 juli 1919 (Nijmegen)
    Overlijdensdatum:
    21 maart 1941 (Nieuwenhagen)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Nieuwehagen (eerder adres Marialaan 39, Nijmegen). Zoon van schilder/rijksveldwachter Jan van der Scheer (15 februari 1884 Zwolle) en Jantje van Toorn (17 januari 1894 Echteld). Ongehuwd. Wachtmeester der marechaussee Brigade Nieuwenhagen. Nederlands-Hervormd. Van der Scheer was tijdelijk gedetacheerd vanuit Nijmegen naar de marechaussee in Nieuwenhagen. Daar probeerde hij op 21 maart 1941 bij een vechtpartij tussen leden van de Nederlandsche Unie en de WA een collega-wachtmeester te ontzetten die in problemen was geraakt. Vermoedelijk schoot een lid van de WA hem toen dood. Op zijn graf staat een gedenksteen van de Oorlogsgravenstichting in Den Haag met het opschrift 'Gevallen voor zijn Vaderland'. Bij het treffen kwamen volgens de site Oorlogsdoden Nijmegen ook twee NSB'ers om het leven.
    Tot najaar 1969 lag Van der Scheer begraven op Begraafplaats Rustoord (Y 228). In 1970 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op het Ereveld van Begraafplaats Vredehof, grafnummer 3.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • o.m. site Oorlogsdoden Nijmegen 1940-1945; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 13/1941 gemeente Nieuwenhagen); site genealogieonline.nl (stamboom Ham); site zoekakten.nl (familysearch.org).

    Foto