TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schrijver, Frits

    Geboortedatum:
    14 mei 1900 (Maastricht)
    Overlijdensdatum:
    14 januari 1945 (Rozendaal)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Arnhem, Dullerstraat 6. Dullerstraat 6. Zoon van Nardus Schrijver (arts/luitenant-generaal buiten dienst/(oud-)inspecteur van de Geneeskundige Dienst van de Landmacht, 12 januari 1869 Amsterdam - 24 mei 1945 Theresienstadt, tijdens intocht Russen door granaatsplinter getroffen) en Emma von Geldern (21 december 1877 Maastricht - 7 februari 1910 Breda). Gehuwd op 17 mei 1922 met Jetje Wolffers (10 januari 1898 Rotterdam - 23 juli 1943 vernietigingskamp Sobibor, Polen). Latere partner Jeannette Boers (10 december 1911 Arnhem - 30 november 1943 vernietigingskamp Auschwitz, Polrn). Nederlands-Israëlitisch. Van der Wal schrijft dat hij als musicus aan het Rembrandt-Theater (in Arnhem) was verbonden en dat hij vooral goed met de viool overweg kon. Volgens het Joods Digitaal Monument was hij violist bij de Arnhemse Orkest Vereniging en speelde hij alt saxofoon in dansorkestjes. Verder wordt vermeld dat de Arnhemse politiecommissaris blijkens een bericht in het Algemeen Politieblad zijn opsporing verzocht, omdat hij ervan werd verdacht dat hij zonder de vereiste vergunning van woonplaats was veranderd. Bij de joodse mensen betekende dat dat ze waren ondergedoken. Schrijver is met zes anderen bij de Emmapyramide gefusilleerd. De slachtoffers werden ervan beticht dat zij uit het keukenvertrek van de Rotterdamsche Bank in Velp, waarin zij gevangen werden gehouden, hadden willen proberen te vluchten.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • J.O. van der Wal, Slachtoffers van de Rozendaalse Emmapyramide; site Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

    Foto