TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Pekelharing, Karel August

  Geboortedatum:
  6 april 1909 (Hoorn (Noord-Holland))
  Overlijdensdatum:
  10 juni 1944 (Overveen, gemeente Bloemendaal)
  Begraven op:
  Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
  Vak: 19. 
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Woonde in Amsterdam. Zoon van Egidius Lambertus Pekelharing en Elisabeth Johanna van den Heuvel. Ongehuwd. Schilder/dichter/schrijver/danser/choreograaf. Rooms-Katholiek. Bij het Nederlandsche Ballet was Pekelharing danser. Bij de Duitsers stond hij om zijn homoseksualiteit, communistische en anti-fascistische sympathie niet in een goed blaadje. Om die reden werd hij gezocht. Om aan een eventuele arrestatie te ontkomen vertrok hij vrijwillig naar het Duitse Kassel om daar te gaan werken bij de Siemens-Schuckert Werke. Later deed hij in die stad dienst als tramconducteur. In Duitsland pleegde Pekelharing sabotage, hetgeen werd ontdekt. Daarom ontvluchtte hij Duitsland en wist ondanks scherpe grensbewaking veilig in Nederland terug te keren. Omdat werd geweigerd zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer dook hij onder in Den Haag en in Amsterdam. Wel danste hij in besloten kringen. Onder het pseudoniem Karel van Hoogh schreef Pekelharing verzetspoŽzie, pamfletten, brochures en de nooit uitgegeven antifascistisch getinte roman Vallen Koren. Deze is bij zijn arrestatie in handen van de Duitsers gevallen en verdween daarna spoorloos. Ook werd hij medewerker van het illegale blad De Vrije Kunstenaar. Tevens was hij lid van de KP en de Raad van Verzet, deed mee aan overvallen, aanslagen op collaborateurs en de bevrijding van politieke gevangenen. Op 6 juni 1944 is hij in het American Hotel in Amsterdam door de Sipo gearresteerd. Vermoedelijk na verraad. Pekelharing is overgebracht naar het huis van bewaring aan de Weteringschans in zijn woonplaats en op 10 juni 1944 door het Polizeistandgericht aldaar ter dood veroordeeld. Nog dezelfde dag is het vonnis uitgevoerd. Volgens het boek "Homoseksuelen in oorlog en verzet" was Pekelharing homo.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Bronnen

  Foto

  Nieuws

  Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers in Amsterdam

  3aug

  Stolpersteine voor homoseksuele oorlogsslachtoffers in Amsterdam

  In Amsterdam worden zogenoemde stolpersteine geplaatst voor Joodse homoseksuele en lesbische mensen die in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland zijn vermoord. Dat gebeurt op initiatief van COC Nederland.

  Lees meer