TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vlietstra, IJbe (1*)

    Geboortedatum:
    17 oktober 1912 (Den Helder)
    Overlijdensdatum:
    19 september 1944 (Oudesluis (Noord-Holland))
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Heiloo. Zoon van IJbe Vlietstra (schoenmaker/gasfitter, 1 september 1871 Assen – 5 november 1948 Den Helder) en Alida Johanna Klein (29 april 1878 Alkmaar). Ongehuwd. Winkelbediende. Tijdens een fietsenvordering ('fietsenrazzia') in Oudesluis in de toenmalige gemeente gemeente Zijpe is Vlietstra doodgeschoten. De bezetter had het voorzien op herenfietsen. De vordering werd uitgevoerd door in het Duitse leger opgenomen krijgsgevangenen uit het Aziatische deel van communistisch Rusland, die destijds in de volksmond 'Mongolen' werden genoemd en tegenwoordig zouden zijn aangeduid als moslims. Cornelis de Wit uit 't Zand (gemeente Zijpe) tekende in zijn dagboek op: 'Dinsdag 19 sept. 44. Vandaag maken in alle Dorpen en steden Mongolen jacht op heerenrijwielen, ieder die langs de weg gaat per rijwiel wordt gesommeerd af te stappen en zonder meer z'n rijwiel af te geven, dengene die op de eerste sommatie niet afstapt wordt neergeschoten en zo wordt den Heer Vlietstra 28 jaar toen hij 't stopcommando niet hoorde, in de rug neergeschoten, hij overleed na enkele uren.' (2*)
    (1*) De voornaam wordt ook geschreven als Ybe.
    (2*) Cornelis Jacobus de Wit (26 juli 1894 Den Helder – 10 juli 1946 Alkmaar) exploiteerde op de hoek van de Kanaalkade en Keinsmerweg in 't Zandt een winkel in kruidenierswaren en manufacturen. Het dagboekfragment komt voor in een artikel van Joop Nederkoorn over de aanwezigheid van Duitse krijgsgevangenen in de Zijpe.

    Op 22 september 1944 werd het stoffelijk overschot van Vlietstra tijdelijk begraven in Heiloo. Ruim een jaar later, 28 september op 1945, vond de herbegrafenis plaats op de Algemene Begraafplaats in Huisduinen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Joop Nederkoorn, Uit het dagboek van vader De Wit: De Mongolen in de Zijpe, De Zijper Historie Bladen (uitgave Historische Vereniging 'De Zijpe'), 1992, nr. 4, pag. 10-12, site dezijpe.nl; Frank van Loo, Het Dagelijks Leven, De Zijper Historie Bladen, 2005, nr. 2, pag. 25-29, site dezijpe.nl; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakten 42 d.d. 21 september 1944 gemeente Zijpe en 96 d.d. 2 oktober 1944 gemeente Heiloo); genealogieonline.nl (genealogie Gomes); Regionaal Archief Alkmaar; overlijdensadvertentie De Heldersche Courant, 28 september 1945, pag. 3, site kranten.archiefalkmaar.nl.

    Foto