TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baerdt van Sminia, jonkheer mr., Paul Marinus,

    Geboortedatum:
    27 maart 1901 (Leeuwarden)
    Overlijdensdatum:
    15 april 1945 (Sandbostel (Duitsland))
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Oldeboorn (nu Aldeboarn). Zoon van jhr. Hobbe van Baerdt van Sminia en Tjallinga Aurelia Wilhelmina van Welderen Rengers. Huwde op 30 november 1927 in Apeldoorn met jonkvrouwe Elisabeth van Geen. Burgemeester van de toenmalige gemeente Utingeradeel. Van Baerdt van Sminia is op 5 april 1944 door landwachters gearresteerd nadat veldwachter en conciërge van het gemeentehuis Pieter Bergsma (27 oktober 1889 Terhorne - 22 april 1945 Leeuwarden) hen had medegedeeld dat de burgemeester politieke gevangenen had laten ontsnappen. Sjerp de Vries is een kleinzoon van de gelijknamige gemeenteopzichter, die door medewerking van de burgemeester uit gevangenschap op vrije voeten wist te komen. Van Baerdt van Sminia beschikte over een reservesleutel van het gemeentehuis en stelde deze ter beschikking aan De Vries. Voor De Vries was het vervolgens een eenvoudig kunstje de vrijheid te hervinden. Verder hield de burgemeester zich bezig met een ontsnappingslijn van gecrashte geallieerde piloten. Voor dit zeer gevaarlijke ondergrondse werk ontving hij postuum een onderscheiding van de Canadese overheid. Ook mochten zijn zonen Frans en Hobbe op kosten van de Canadese regering studeren. Volgens getuigen is de burgemeester op het stationsperron van Sandbostel gefusilleerd. Een feit dat door de nabestaanden voor waar is geaccepteerd. Wel zal de burgemeester op dat moment besmet zijn geweest met vlektyfus. In het voormalige gemeentehuis van de opgeheven gemeente Utingeradeel in Akkrum is destijds een gedenkraam geplaatst te zijner nagedachtenis. In de hervormde kerk van Aldeboarn is eveneens een gedenkraam aangebracht, terwijl zijn naam ook door middel van een herinneringsteken in het provinciehuis in Leeuwarden is aangebracht. Tevens wordt zijn naam op een denkplaat in de muur van het gemaal De Deelen in Haskerdijken in ere gehouden.


    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Tresoar, Leeuwarden. Archief Jack Kooistra. Voormalige gemeente Utingeradeel. Trilogie Friesland in den Oorlog van Pieter Wijbenga.