TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Georgiou, Theodoros

Geboortedatum:
(Kathikas, Cyprus)
Dienstnummer:
4230
Nationaliteit:
Cyprioot (1881 - 1960, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
24 september 1942
Aanbeveling:
Nadat hij instructie had gekregen om voor zichzelf te zorgen toen de situatie op 28 en 29 april 1941 bij Kalamata hopeloos werd, ging Pvt. Georgiou met vier anderen te voet op weg naar Athene en bereikte de stad op 6 mei 1941.
Tien dagen later werd hij gearresteerd, naar het Gestapohoofdkwartier overgebracht, ondervraagd en in de Averoff gevangenis opgesloten. Na tien dagen werd hij weer verhoord en hem werd gezegd dat hij zou worden geëxecuteerd als hij niet toegaf dat hij een Cyprioot was. Hij werd naar Averoff teruggebracht en vier maanden later naar het krijgsgevangenenkamp bij Saloniki overgebracht.
Rond 15 of 20 oktober 1941, tijdens corveedienst ontsnapte Pvt. Georgiou samen met een andere Cyprioot die later weer gepakt werd en gebruikt als informant voor Cypriotische ontsnapten.
Pvt. Georgiou werd drie weken verborgen gehouden in in Saloniki en kreeg geld waardoor hij naar Yerissos kon gaan. Van daaruit ging hij zuidwaarts naar het klooster St. Paul in de hoop daar een boot te vinden om naar Turkije te ontsnappen.
Hij bleef drie maanden lang in het klooster toen hij hoorde dat er Britse ontsnapten in Saloniki waren, dus keerde hij daarnaar per caique (Grieks zeilschip) terug. Hij vond er twee en bracht ze te voet terug naar het klooster St. Paul. In Karyes vond hij L/Cpl. Edwin Cavill Peacock, No. 328176, Notts. Yeomanry (die is voorgedragen voor een MM) toen hij per boot probeerde te ontsnappen.
Pvt. Georgiou ontdekte toen dat er een caique naar Mitylene ging en in maart 1942 voer hij met een Griekse vriend weg. Vanwege het slechte weer kwamen ze in Psara terecht in plaats van in Mitylene, ze staken per roeiboot over naar Turkije waar ze door Turken werden mishandeld. Ze ontsnapten maar werden weer door de Turken gepakt, nogmaals mishandeld en in een roeiboot gezet om terug te gaan naar Khios. Ze gingen echter naar Chesme(?) en namen begin april contact op met de Britse consulaire autoriteiten.
Pvt. Georgiou meldde zich direct als vrijwiliger om terug te gaan naar Griekenland en de ontsnapten op te halen die hij had achtergelaten.
Na drie weken te hebben gewacht ging hij aan boord van een caique met een bemanning van drie man en nadat hij alle kloosters op de zuidelijke hellingen van Mount Athos met hulp van de plaatselijke Griekse politie had afgezocht, bracht hij drie Britse ontsnapten en twee Cyprioten terug.
Deze soldaat was dankzij zijn vooruitziende blik en moed bij het eerst terugkeren naar Saloniki – geheel op eigen intiatief – en vervolgens naar Giekenland, niet alleen verantwoordelijk voor zijn eigen ontsnapping maar ook voor die van vijf anderen.
Het was een ferme prestatie, geleverd onder gevaar en zeer grote ontberingen.

Oorspronkelijk aanbevolen voor een DCM maar afgewaardeerd naar een onmiddellijke MM.
LG 35715/4158
MM ontvangen voor ontsnapping en ontwijking en Special Operations 24 Sept 1942 London Gazette Catalogue ref. WO373/61
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Kopie van de orginele aanbeveling - STIWOT-archief
    - Supplement to The London Gazette Issue 35715 published on the 22 September 1942
    - Christine Coventry

Foto