TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Neumann, Clyde Alexander

Geboortedatum:
22 november 1922
Dienstnummer:
QX 42989
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Alexander Clyde Neumann ging op 19 februari 1942 in dienst bij de Australian Imperial Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Signalman
Eenheid:
10th Australian DR Section. "B" Australian Corps Signals, Australian Army
Toegekend op:
6 maart 1947
Toegekend wegens verdiensten op Bougainville op 7 en 8 april 1945.
Aanbeveling:
Wegens meer dan gebruikelijk plichtsbesef en voor prestaties ver boven het gebruikelijke voor een ordonnans.
Zware cyclonen die laat op vrijdag 6 april begonnen, veroorzaakten een chaos in de verbindingslijnen naar de vooruitgeschoven Australische 3de divisie, stuwden enorme hoeveelheden water door de rivieren en spoelden bruggen weg. Hoge zeeën hadden op diverse plaatsen wegen en stranden totaal weggespoeld. Op 7 april om 06:00 ging ordonnans Neumann op weg via de normale route naar de vooruitgeschoven Australische 3de divisie bij Toko, een afstand van ongeveer 95 kilometer. Hij vervoerde een aanhanger vol met kabels en materiaal voor lijnonderhoud. Toen hij bij de rivier de Jaba aankwam ontdekte hij dat de oversteek was weggespoeld; hij ontkoppelde zijn aanhager, maakte zijn jeep waterdicht, reed hem door de sterke stroming en keerde terug voor de aanhanger met kabels die hij met de hand door het water trok. Verder op de route, bij de nadering van Mawaraka waren de weg en het strand over een afstand van 5 kilometer verdwenen. Hij hakte zich een weg door het oerwoud onder voortdurend gevaaar van vallende takken en omvallende bomen en leverde zijn aanhanger af. Ten zuiden van Mawaraka moest hij tot zijn middel door het moeras waden en aan de andere kant ontmoette hij de koerier uit Toko waarmee hij berichten uitwisselde.
Hij ging toen langs dezelfde route terug en toen hij om ongeveer 14:30 Rorokina naderde kwam hij de middagkoerier tegen die naar het zuiden reed. Omdat hij vond dat hij de zelf gemaakte route beter kende, ruilde hij voertuig en berichten en ging weer naar het zuiden. Deze keer werd hij bij de Jaba gewaarschuwd dat de brug onveilig was maar hij stak toch als laatste voertuig over. Nadat hij nogmaals door het moeras ten zuiden van Mawaraka was geploeterd, liep hij 1.5 kilometer naar een botenkamp, leende een voertuig en leverde op 7 april 1945 zijn berichten af bij de vooruitgeschoven Australische 3de divisie. Op 8 april om 06:00 ging hij op weg om naar het Australische 2nd Corps terug te keren. Dit keer bleek de weg totaal onbegaanbaar en hij bracht zijn geleende voertuig terug, liep terug naar Motupena Point waar hij een boot naar Torokina pakte en leverde zijn berichten om 21:00 af. Gedurende deze periode werden al zijn berichten, hoewel nat, correct en veilig afgeleverd.
Zijn plichtsbesef gedurende deze twee dagen en zijn volledige minachting voor persoonlijk ongemak verzekerden niet alleen de aflevering van berichten maar vormden ook een uitmuntend voorbeeld en inspiratie voor de eenheid.

LG 37898/1088.

Clyde Alexande Neumann werd op 13 april 1945 voorgedragen voor de onderscheiding door Lieutenant Colonel D.F. Wiley, Commanding Officer "B" Australian Corps Signals. Op 15 april 1945 werd de onderscheiding ondersteund door Lieutenant General S.E. Savage, Commanding Officer 2nd Australian Corps en op 24 oktober 1945 ondersteund door Lieutenant General V.A.H. Sturdee, Commanding Officer First Australian Army.
De onderscheiding werd op 30 november 1945 goedgekeurd door het Australische Opperbevel. Op 24 juni 1946 werd de voordracht doorgevoerd door de Governor-General en bekend gemaakt in The London Gazette en Australian Gazette op 6 maart 1947. De onderscheiding werd vanuit London ontvangen op 25 september 1947 en door de Governor General op 15 juni 1949 gepresenteerd.
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

  • - National Archives WO 373/65/2509
    - Supplement to The London Gazette of 4th March 1947, Issue 37898, dated 6th March 1947

Foto