TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harford, Thomas James

Geboortedatum:
28 juni 1920
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Wegens het zich hebben onderscheiden door heldendom en uitzonderlijke prestaties, deelnemend aan een vlucht als piloot van een torpedobommenwerper van de marine voor een bombardement op een krachtige groep vijandelijke oppervlakteschepen voor het eiland Samar op 25 oktober 1944. Niet afgeschrikt door het geconcentreerde vuur van de dicht bij elkaar liggende schepen dook hij vaardig en vastberaden door uitzonderlijk zwaar afweervuur om een voltreffer op een zware kruiser te plaatsen. Zijn moed en vaardigheid waren steeds inspirerend en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (junior grade) (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse (junior))
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Voor het zich opvallend hebben onderscheiden door moed en onverscrokkenheid in actie, vliegend in een toestel tijdens een torpedo aanval op een vijandelijke oorlogsschip bij het eiland Samar op 25 oktober 1944. Toen onze escort carrier group onder vuur lag en door een overweldigende vijandelijke macht met uitroeiing werd bedreigd, dook hij zonder aarzelen en zonder hulp van jagers of bommenwerpers om het intensieve afweervuur af te leiden, koelbloedig door het vijandelijke spervuur naar het voorste vijandelijke oorlogsschip en dwong het de asanval af te breken en zich terug te trekken. Zijn vaardigheid en inspirerende moed onder zulke moeilijkheden pasten steeds binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: Jane Harford Preziosi
  • - Silver Star Citation
    - DFC Citation
    - Originele onderscheidingen

Foto