TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Munro, John Leslie "Les"

Geboortedatum:
5 april 1919 (Gisborne New Zealand)
Overlijdensdatum:
4 augustus 2015
Dienstnummer:
(N.2.413942)
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Les Munro werd ook onderscheiden met de Nieuw Zeelandse Order of Merit en de Nieuw Zeelandse Queen's Service Order.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 97 (Straits Settlements) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 juni 1943
Aanbeveling:
Deze officier heeft als gezagvoerder van een vliegtuig 21 operaties met succes voltooid. Veel van zijn aanvallen werden gedaan op de zwaarst verdedigde Duitse steden waaronder drie op Berlijn en drie op Essen. Bovendien heeft hij deelgenomen aan aanvallen op grote afstand op Italië en elders.
Flight Lieutenant Munro heeft al die aanvallen met grote moed en vastberadenheid uitgevoerd en met zijn optreden heeft hij een voorbeeld gesteld voor alle andere gezagvoerders in de eenheid.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 april 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van zijn D.F.C. heeft Squadron Leader Munro 20 operationele vluchten gemaakt.
In mei 1943 werd hij uitgestuurd voor een aanval op de Mohnedam maar zijn toestel werd bij het passeren van de vijandelijke door zwaar afweervuur onder vuurgenomen en beschadigd. De intercom in zijn vliegtuig werd verbroken en hij had geen andere keus dan terug te keren naar de basis. Dat was een grote en bittere teleurstelling voor hem.
De zeer opmerkelijke en succesvolle staat van dienst van Sq Ldr Munro heeft geleid tot zijn wel verdiende bevordering tot plaatsvervangend leider van 617 Squadron. Hij heeft deelgenomen aan veel aanvallen van geringe hoogte zoals die op het Anthéor viaduct, St. Etienne, Albert en Clermont Ferrand.
Deze officier is bij vele gelegenheden met zijn door flak zwaar beschadigde vliegtuig naar de basis teruggekeerd. Tijdens de recente aanval op Albert was de leider van de operatie niet in staat zijn markers te lossen en Squadron Leader Munro werd gevraagd het doel te markeren. Hij had maar voldoende bommen voor één aanval maar ze kwamen direct op het mikpunt neer en de operatie die leek te mislukken werd een opmerkelijk succes. Door zijn ontembare en koelbloedige moed en grote kwaliteiten als gezagvoerder was hij in staat gelijksoortige taken met groot succes uit te voeren en als gevolg was hij rechtstreeks verantwoordelijk voor de vernietiging van veel belangrijke doelen in bezet Europa.
Sq Ldr Munro’s onwankelbare plichtsbesef, zijn moed en grote leiderschapskwaliteiten zijn een inspiratie en een voorbeeld voor het hele squadron. Hij wordt daarom nadrukkelijk voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van de D.S.O.

Toegekend als onmiddellijke DSO
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen

Foto