TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bats, de, Albert Hermann Otto Willem

Geboortedatum:
10 januari 1893 (Demmin, Duitsland)
Overlijdensdatum:
4 augustus 1983 ('s-Gravenhage, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ingenieur van beroep.

4 maart 1916: Res-tltn.d.Gen.
1 augustus 1918: Res-eltn.
28 juli 1925: Res-kapt.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Eenheid:
Wapen der Genie, Koninklijke Landmacht
Toegekend op:
16 augustus 1950
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden in het tijdvak van 10-14 Mei 1940 als Commandant van de 2e Compagnie van het III Depot Genietroepen bij de strijd om en nabij het Beursstation te ROTTERDAM waarop ook herhaaldelijk uit de lucht werd aangevallen.
In het bijzonder door, hoewel hij pas enige dagen het bevel over dit slechts 70 man sterke depot-onderdeel voerde, waarvan de manschappen nog slechts ten dele waren afgericht en dat niet was bestemd om rechtstreeks aan gevechten deel te nemen, op voorbeeldige wijze, nadat hij de door hem aangevraagde versterking van enige mitrailleurs had ontvangen, behoudens een korte onderbreking wegens aflossing, het Beursstation bezet te houden en er vier dagen te blijven standhouden, zomede van de aanvang af door het inzetten van verscheidene patrouilles de vijand naar de bruggen over de Maas terug te dringen en hem ernstige verliezen te berokkenen.
Voorts door op 14 Mei 1940, kort voor hij door de uitgebroken branden en de verstikkende rook genoodzaakt was zijn onderdeel te verplaatsen, toen hem bleek dat het personeel, dat was aangewezen om het spoorwegviaduct nabij het Beursstation tot springen te brengen, blijkbaar tengevolge van het vijandelijk bombardement niet meer aanwezig was, zulks persoonlijk te verrichten.
Door dit bijzonder moedige optreden er toe bij te dragen dat de vijand zich niet nabij het Beursstation kon handhaven en zich evenmin langs de spoorbaan tot het Beursstation en het hart van de stad ROTTERDAM kon uitbreiden en tevens te bereiken, dat na de capitulatie vijandelijk treinverkeer over ROTTERDAM onmogelijk was."

Koninklijk Besluit No. 15.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto