TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dunshea, Claude Joseph Patrick

Geboortedatum:
28 april 1917 (Wellington/New South-Wales, AustraliŽ)
Overlijdensdatum:
29 april 2015
Dienstnummer:
QX16381
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Claude Joseph Patrick Dunshea ging op 25 juli 1940 te Toowoomba, Queensland in militaire dienst. Hij werd op 29 oktober 1945 eervol ontslagen als Captain bij de 2/7 Australian Commando Squadron.
Hij diende op Nieuw Guinea en op Bougainville.

Bevorderingen:
24 december 1941: Lance Sergeant;
27 januari 1942: Acting Lieutenant;
26 maart 1942: Lieutenant (seniority 22 januari 1942);
28 juli 1944: temporary Captain;
29 november 1945: Captain (seniority 28 juli 1944).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
2/7 Australian Independent Company, 6th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
18 mei 1943
Aanbeveling:
Op 29 januari 1943 was deze officier ondercommandant van een eenheid die langs de Black Cat Track aanviel. Als enige officier van deze eenheid met een grondige kennis van het terreein ging Lieutenant Dunshea gedurende de opmars vooraan als vooruitgeschoven verkenner. Het eerste contact met de vijand vond plaats toen hij vier vijanden in een vooruitgeschoven post neerschoot. De eenheid kwam naar voren en viel aan, ontmoette zeer sterke tegenstand en werd vastgenageld. Lt Dunshea zag een vijandelijke groep die bezig was langs zijn eenheid te trekken. Hij was zich bewust van het gevaar, was niet in staat contact te maken met zijn commandant of hulp en steun te krijgen en ging alleen op pad om deze groep vijanden, die bestond uit 12 man en een Duitse herder af te snijden. Lt Dunshea schoot er vijf neer en raakte daarbij zelf gewond. Hij bestormde toen de resterende vijanden, vurend met zijn mitrailleur en doodde er nog een. De rest vluchtte. Met zijn dappere actie voorkwam hij een omtrekkende beweging die de eenheid in een gevaarlijke positie zou hebben gebracht en dus gaf hij zijn groep toestemming een aanval met granaten te doen waardoor de vijand hoge verliezen leed en gedwongen was zich terug te trekken. Lt Dunbshea wordt nadrukkelijk voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van het Military Cross.

LG 36018/2208.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
2/7 Commando Squadron, 2/6 Cavalry Commando Regiment, 6th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
27 april 1944
Military Cross (MC)
Citation:
Aanbeveling:
Lt Dunshea is een officier van uitzonderlijke bekwaamheiod. Hij ontving het MC voor dapperheid tijdens de WAU operatie en sinds die tijd toonde hij in zijn werk de hoogste graad van militaire vaardigheid, moed en doeltreffendheid in de periode tot November 1943
Deze officier deed de eerste en succesvolle verkenning van de weg tussen Bogadjim en Boroai in een periode waarin de Japanners de hele Ramu vallei beheerstern. Deze verkenning was buitengewoon waardevol en het trekken door terrein vol met vijandige inboorlingen en intensieve vijandelijke patrouilles vereiste bijzondere moed.
Normaal gesproken werd Lt Dunshea vergezeld door slechts een soldaat en een plaatselijke politieman en een reserve werd achter de hand gehouden omdat het uithoudingsvermogen van deze officier en zijn tempo zo hoog lagen dat gewone soldaten en inboorlingen al na een missie uitgepuit waren.
Deze officier deed een grondige verkenning van het terrein tussen de bovenloop van de Ramu en Sakerak rivier die vooruitgeschoven geschoven eenheden van de Australische 7de divisie al hadden bereikt. De informatie die hij aan 7 Aust Div doorgaf betreffende vijandelijke opstelling en bewgingen was van grote waarde. Bij diverse gelegenheden waarbij voorzichtigheid tijdverlies betekende, nam hij buitengewone persoonlijke risico`s en schoot zich vaak een weg uit de problemen. Omdat hij geen contact kon maken met zijn eenheid zonder tijd te verliezen,, ging Lt Dunshea onmiddellijk voor de voorste troepen van 7 Aus Div uit en begon aan een tweede verkenning aan de voet van de Finisterre heuvels richting de weg naar Bogadjim.
Lt Dunshea heeft voortdurend een voorbeeld gesteld van de grootste moed en plichtsbesef aan alle rangen.

Tweede Military Cross toegekend in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste MC.
LG 36486/1927.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
2/8 Australian Commando Squadron
Toegekend op:
29 oktober 1945
Returned From Active Service Badge

Bronnen

  • Foto 1: Australian Army Photo
  • - Service Record
    - Second Supplement to The London Gazette of 14th May 1943, Issue 36018, dated 18th May 1943
    - Supplement to The London Gazette of 25th April 1944, Issue 36586, dated 27th April 1944
    - https://recordsearch.naa.gov.au/

Foto