TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frank, Anthony Mutrie

  Geboortedatum:
  2 februari 1917
  Overlijdensdatum:
  30 oktober 2008
  Dienstnummer:
  99817
  Nationaliteit:
  Britse (1801-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Voor de oorlog doceerde Tony Frank klassieke talen aan het St. Catherine College in Cambridge. Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich en werd als 2nd Lieutenant bij de Lancashire Fusileers geplaatst. Na een tijdje ging hij naar de luchtlandingstroepen en nam op 13 juli 1943 deel aan Operatie Fustian, de poging om de brug bij Primosole op SiciliŽ in handen te krijgen, waar hij het bevel voerde over een peloton van A Company, 2nd Parachute Battalion.
  Op 17 september bij Arnhem was Frank onderbevelhebber van A Company. Trekkend door Oosterbeek bereikte Frank in de avond met A Company de brug en kreeg het commando over de compagnie toen Major Tatham-Warter het commando over het bataljon overnam waarmee hij Lieutenant Colonel John Frost verving die het commando over de brigade op zich nam.
  Frank raakte op woensdag 20 september gewond aan zijn enkel, werd de volgende dag gevangen genomen en voor behandeling overgebracht naar het St. Elizabeth ziekenhuis. Major Tatham-Warter, die ook licht gewond was, was bij hem. Ďs Nachts ontsnapten ze en wisten contact te maken met de Nederlandse Ondergrondse die hen hielpen Pegasus I op te zetten, de eerste oversteek over de Rijn door de Rode Duivels die zo naar de vrijheid konden zwemmen om uit handen van de Duitsers te blijven.
  Nadat hij als majoor uit het leger was ontslagen ging Tony Frank naar de Colonial Service en verbleef enige tijd in Ghana en in SomaliŽ voordat hij in de jaren 60 naar Engeland terugkeerde. Daarna was hij tot aan zijn pensionering in 1982 directeur van de Spastics Society.

  Bevorderingen:
  1 oktober 1939: 2nd Lieutenant
  1 april 1941: Lieutenant (war sub)
  6 juni 1942: Acting Captain
  11 februari 1946: Captain (war sub)
  11 februari 1946 Temporary Major

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Lieutenant (1e Luitenant)
  Eenheid:
  2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
  Toegekend op:
  23 december 1943
  Aanbeveling:
  Wegens opvallende dapperheid en leiderschap in actie. In de vroege morgen van 14 juli 1943 voerde deze officier het bevel over een peloton van het 2de bataljon Parachute Regiment dat op de vlakte van Catania op SiciliŽ werd afgeworpen om het hoge terrrein ten zuiden van de Simeto te veroveren. Hij voerde zijn groep aan door getalsmatig sterkere Duitse troepen die hij veel verliezen toebracht en bereikte zijn doel dat werd bezet door veel grotere aantallen vijanden. Na het samenvoegen van andere kleine ploegen van het bataljon leidde hij persoonlijk een aanval op de vijandelijke posities die volledig slaagde en tot gevolg had dat er 200 vijanden gevangen werden genomen, samen met al hun wapens en uitrusting. Tijdens deze actie bestonden zijn eigen troepen uit nooit meer dan 35 man. Gedurende de rest van de operatie, waarbij hij gewond raakte, toonde hij grote kwaliteiten van leiderschap, initiatief en moed.

  London Gazette Issue 36297 published on the 21 December 1943.
  Military Cross (MC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Captain (Kapitein)
  Eenheid:
  2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
  Toegekend op:
  20 september 1945
  Uitgereikt voor:
  Operatie Pegasus I
  Mentioned in Despatches
  Aanbeveling:
  Op 21 september 1944 raakte Captain Frank bij Arnhem gewond en werd gevangen genomen. Hij werd naar een hospitaal in Arnhem gebracht en dezelfde dag nog, om 22:00 uur klommen hij en een andere gewonde officier uit een raam en kropen door de tuin van het hospitaal naar een bos. Ze werden direct door vrienden opgevangen en op 6 oktober begeleidden leden van de ondergrondse Frank naar Ede waar hij hielp bij het organiseren van de aanvoer van wapens naar onderduikers en ontsnapt personeel in het gebied. Op 22 oktober nam hij deel aan de grootschalige ontsnapping over de Waal en bereikte de Britse linies.

  London Gazette Issue 37274 published on the 18 September 1945.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
  Eenheid:
  2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
  Toegekend op:
  14 november 1947
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Silver Star Medal (SSM)
  Aanbeveling:
  Captain Frank was plaatsvervangend commandant van een compagnie van het 2nd Parachute Battalion dat in de avond van 17 september de vitale brug bij Arnhem veroverde. In de avond van de volgende dag nam hij het commando over de compagnie op zich. De volgende morgen namen 3 vijandelijke tanks positie in dicht bij een huis, dat door een van zijn vooruitgeschoven pelotons bezet werd en van zeer dichtbij onder vuur werd genomen. Het peloton werd gedwongen het huis tijdelijk te ontruimen waardoor een gevaarlijk gat in de verdediging ontstond. Zich bewust van het gevaar van de situatie vormde Frank direct een ploeg met 2 PIAT schutters en leidde die zelf onder zwaar vuur naar een positie van waaruit hij de tanks onder vuur kon nemen. Ondertussen verschenen er nog 2 tanks.
  In totaal werden er 3 tanks geraakt en ze trokken zich allemaal terug. De situatie werd hersteld en het peloton kon het huis weer bezetten. Later op de dag raakte Captain Frank gewond aan zijn voet. In de middag van de volgende dag, toen de situatie kritiek werd, nam Captain Frank het commando over de restanten van zijn compagnie weer over en die avond leidde hij ondanks zijn verwonding een geslaagde tegenaanval op een huis dat door de vijand werd bezet. In de tijd waarin deze officier het bevel over de compagnie voerde was die regelmatig door tanks en veel sterkere infanterie aangevallen en het was grotendeels te danken aan Captain Frankís leiding en persoonlijk voorbeeld dat deze aanvallen met succes werden afgeslagen. Deze officier ontsnapte uiteindelijk uit een Duits hospitaal en speelde een leidende rol bij de voorbereiding en uitvoering van een briljante operatie waarbij 130 gewapende mannen, die zich 4 weken lang verborgen hadden gehouden, door de Duitse linies braken en de Rijn (Waal, zie MiD) overstaken.
  Gedurende deze periode bewoog Captain Frank zich tussen de Duitsers met volledige minachting voor eigen veiligheid en toonde de grootste durf, leiderschap en doelmatigheid.

  London Gazette Issue 38122 published on the 11 November 1947.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  Met "8th ARMY"-gesp.
  Africa Star

  Bronnen

  • Foto: Unithistories
  • - Supplement to The London Gazette Issue 34709 published on the 13 October 1939
   - Supplement to The London Gazette Issue 36297 published on the 21 December 1943
   - Supplement to The London Gazette Issue 37274 published on the 18 September 1945
   - Supplement to The London Gazette Issue 38122 published on the 11 November 1947
   - The Pegasus Archivel
   - The Lancaster Fusiliers
   -Unithistories

  Foto