TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Meijer, Wietse

Geboortedatum:
17 november 1923 (Smilde)
Overlijdensdatum:
15 maart 1945 (Spijk, gemeente Bierum)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde (sinds 28 juli 1944) in Doetinchem, K35. In de opgemaakte overlijdensakten wordt Arnhem als woonplaats genoemd. Zoon van turfschipper Wietse Meijer (31 mei 1895 Groningen) en Fenje Bakker (27 september 1895 Valthermond, gemeente Odoorn). Geen kerk. Meijer zat in het strafkamp in verenigingsgebouw Pro Rege in het Groningse Spijk om spitwerkzaamheden te verrichten. Volgens Luining, die een boek over verplichte graafwerkzaamheden voor de Organisation Todt in Noord-Nederland heeft geschreven, is niet precies bekend, wat er zich heeft afgespeeld. 'Aan de moord op de Duitse bewaker zou volgens een aantal ex-gestraften een vluchtpoging vooraf zijn gegaan. De via een wc-raampje ontvluchte spitter zou – vanwege de represaillemaatregelen bij vluchtpogingen – door een aantal medegestraften zijn teruggehaald vanwege de dreiging dat bij vluchtpogingen represaillemaatregelen zouden worden getroffen. De Duitse bewaker zou daarop de teruggebrachte spitter in de 'Wachstube' zwaar hebben mishandeld en hem op een stoel hebben vastgebonden. 's Nachts zou de spitter er evenwel in geslaagd zijn zich los te wringen en de slapende bewaker met diens karabijn hebben doodgeschoten. Na zijn daad zou de jongen zich in het uniform van de bewaker hebben gestoken en het gebouw hebben verlaten', aldus Luining. Volgens zegsman Pijper, die vlakbij Pro Rege woonde, was Meijer er in de overjas van de gedode bewaker vandoor gegaan en had hij aangebeld bij de familie Noordhuis aan de Zwarteweg. Die had hem een fiets gegeven, waarmee hij richting 't Zandt was gefietst. Bij 't Horn van Diek kreeg hij echter een lekke band. Hij belde aan bij landwachter Bos. Terwijl deze hem aan de praat hield, waarschuwde een van diens kinderen de Duitsers. Meijer werd aangehouden en 'auf der Flucht erschossen'.

Wietse is begraven te Spijk, Bijzondere Begraafplaats, derde klasse, rij 5, nummer 21. Het graf is inmiddels geruimd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Hidde J. Luining, Graven voor de O.T. In Noord-Nederland 1940-1945, Uitgeverij Profiel, Bedum, april 1991; site strafkampyde.nl; notitiekaart Jack Kooistra; site wiewaswie.nl/site Alle Groningers (onder meer overlijdensakten 25/1945 gemeente Bierum en 397/1945 gemeente Arnhem); site Oorlogsgravenstichting/OGS Gedenkboek 43.

Foto