TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jonge, de, Jonkheer Ernst Willem

Geboortedatum:
22 mei 1914 (Sinabang, Nederlands-Indie)
Overlijdensdatum:
3 september 1944 (Rawitsch, Polen)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Toegekend op:
14 december 1949
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, na eind Februari 1942 als agentorganisator te Katwijk aan Zee aan land te zijn gezet, gedurende drie maanden onder zeer moeilijke omstandigheden zich op bijzonder beleidvolle wijze te kwijten van de hem door de Nederlandse Regering en door de Geallieerde Legerleiding gegeven opdrachten.
In het bijzonder door er in te slagen een organisatie op te bouwen, welke regelmatig waardevolle militaire gegevens naar Engeland wist over te brengen.
Voorts door, nadat de toestand voor hemzelf bijzonder gevaarlijk was geworden en vele personen in zijn omgeving waren gevangen genomen, met volledige wegcijfering van zijn persoonlijke veiligheid en zonder nochtans roekeloos te worden, door te gaan met de hem opgedragen taak te vervullen, totdat hij eind Mei 1942 door de vijand werd overmeesterd en na een verblijf in verschillende gevangenissen en concentratiekampen in Nederland naar Duitsland werd vervoerd, van waar hij niet is teruggekeerd."

Postuum toegekend (K.B. nr 27)
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto