TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Asser, Johan Rudolf

Geboortedatum:
20 december 1907 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
4 juni 2009 (Blaricum, Nederland)
Begraven op:
Begraafplaats & Crematorium Westerveld
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Getrouwd met Adrienne Johanna "Uss" van Nierop.

Kapitein en verbindingsofficier van de Bevelhebber Nederlandsche Strijdkrachten (BNS), Gewest 12 (=Gewest Haarlem), omvattende Haarlem, Velsen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Bloemendaal, Zandvoort, Heemstede, Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn.

Op 7 oktober 1940 werd hij gearresteerd en als lid van de "Indische gijzelaars" geÔnterneerd in concentratiekamp Buchenwald.
In november 1941 is deze groep overgebracht naar het grootseminarie in Haaren (N.-Br.) en in het voorjaar van 1942 naar De Ruwenberg in St. Michielsgestel. In dat jaar werd Asser ziek en werd hij opgenomen in het toenmalige Stads- en Academisch Ziekenhuis in Utrecht. In 1943 is hij daaruit ontslagen en tevens ontslagen uit de internering als gijzelaar. Hij is toen verzetswerk gaan doen. Zijn echtgenote en kinderen waren inmiddels ondergedoken.

Hij, zijn vrouw en twee kinderen zijn enige tijd ondergedoken geweest bij de familie van A.A.C. Bol op de Twaalf Apostelenweg 20, Nijmegen.

Zijn echtgenote werd, toen zij in Boxtel ondergedoken zat, bevrijd in september 1944 als gevolg van de operatie Market Garden; zijn kinderen zaten toen op kasteel Zuylen ondergedoken.

In september 1944 na Dolle Dinsdag werd Asser op bevel van "Londen" door de linies gebracht om zich in Brussel te melden bij de staf Bevelhebber Nederlandsche Strijdkrachten (BNS), (Prins Bernhard). Daar werd hij ingedeeld bij de Afdeling Binnenlandsche Strijdkrachten. Als verbindingsofficier BNS heeft hij in november 1944 de bevrijding van Walcheren meegemaakt en later in april 1945 de bevrijding van Oost-Nederland door de Canadezen. Na de capitulatie van de Duitsers is Asser in mei-juni 1945 verbindingsofficier BNS geweest in Gewest 12.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Headquarters, 5th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Toegekend op:
14 oktober 1945
"Was verbindingsofficier in de provincie Zeeland en voegde zich later bij de Canadese pantserdivisie in hun opmars naar het noorden langs de oostgrens van Holland."
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen