TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Scott-Bowden, Logan

Geboortedatum:
21 februari 1920 (Whitehaven/Cumbria, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
9 februari 2014
Dienstnummer:
95182
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Logan Scott-Bowden studeerde aan de Royal Military Academy in Woolwich en diende tijdens de campagne in Noorwegen bij de 162 Independent Company.
In mei 1943 kwam hij bij de Combined Operations Pilotage Parties (COPP), een kleine eenheid gespecialiseerd in geheime verkenningen van mogelijke landingsplaatsen voor de Geallieerden in Italië en later in Frankrijk. Op 10 juni kreeg hij het bevel over de 17 Field Company.
Na de oorlog werd hij gedetacheerd in het Verre en Midden Oosten en in Korea. Andere belangrijke functies waren hoofd van de staf planning van de UKLF en assistent directeur Defence Plans op het nieuwe Ministerie van Oorlog. In 1970 en 1971 formeerde hij het Ulster Defense Regiment, een strijdmacht van zeven bataljons samengesteld uit alle lagen van de bevolking en voerde er ook het bevel over. Daarna werd hij benoemd tot hoofd van de Britse Verbindingsstaf in India.

3 juli 1939: 2nd Lieutenant
3 januari 1941: Lieutenant
? Captain (war sub)
1 juli 1946: Captain
4 juli 1952: Major
20 augustus 1960: Lieutenant-Colonel
20 augustus 1963: Supernumerary to Establishment
11 juli 1964: Colonel
21 oktober 1971: Appointed Defence Adviser to the British High Commissioner, India
31 januari: Major General (seniority 17 augustus 1971)
31 december 1966: Brigadier
21 oktober 1971: appointed Defence Adviser
to the British High Commissioner, India
31 januari 1972: Major General (Seniority 17 augustus 1971)
1 mei 1974 relinquishes appointment as Defence Adviser

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
2 maart 1944
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
15 juni 1944
Aanbeveling:
Ondanks dat hij zich lichamelijk niet goed voelde toonde Major Scott-Bowden grote koelbloedigheid, moed, vastberadenheid en bekwaamheid bij de eerste experimentele strandverkenning vanaf X boten wat onder meer inhield het zwemmen naar fel door de vijand verdedigde stranden en daar rondlopen onder de neus van de schildwachten op twee achtereenvolgende nachten, 18 en 19 januari 1944.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
24 januari 1946
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Major Scott-Bowden heeft sinds 10 juni 1944 het bevel gevoerd over 17 Field Company. Tijdens die periode heeft hij zijn compagnie bij letterlijk alle aanvallen aangevoerd. Overal waar de gevechten het felst waren en wanneer zijn compagnie ook maar werd ingezet voor een bijzonder gevaarlijke taak, Major Scott-Bowden was er om het werk te leiden dat hij steeds van te voren zelf had verkend, hetzij met het voorste peloton of infanterie, hetzij voor zijn mannen uit. Zijn eigen dappere daden zijn haast te veel om op te noemen.
Tijdens de gevechten bij Venray was zijn compagnie verantwoordelijk voor het maken van doorgangen in de zeer uitgebreide en gevaarlijke velden met Schu mijnen langs de Molenbeek. Major Scott-Bowden deed de verkenning zelf met zijn voorste eenheden en toen zijn compagnie naar voren kwam bleef hij gedurende de kritieke 24 uur toezicht houden op hun werk, ondanks het zware vuur en de verraderlijke anti-personeeelmijnen.
Tijdens de gevechten bij Kervenheim in februari 1945 deed hij een verkenning tot op een punt op een kilometer van het dorp, een plek die na 24 uur van felle gevechten nog steeds in vijandelijke handen was.
Tenslotte op 4 april sloeg zijn compagnie een CI 9 brug over het Dortmund-Eemskanaal bij Lingen binnen het bereik van een zelf-rijdend kanon en de beschieting was zeer zwaar. Major Scott-Bowden leidde de operatie, staande op de brug totdat hij uiteindelijk gewond raakte maar door zijn uitmuntende voorbeeld bleven alle mannen ondanks het granaatvuur doorwerken totdat de taak was voltooid.
Deze uiterst dappere officier heeft altijd een uitstekend voorbeeld gesteld van plichtsbesef en volledige minachting voor eigen veiligheid.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Rang:
Temporary Colonel (Tijdelijke Kolonel)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
13 juni 1964
Deze aanbeveling betreft de actie in de periode van 20 december 63 tot maart 64.
Aanbeveling:
Lt-Col Scott-Bowden aanvaardde zijn huidige aanstelling als GSO I United Kingdom Land Forces in 1952. Zijn werk bestaat uit voortdurend overleg en samenwerking met zowel het Ministerie van Defensie als het Ministerie van Binnenlandse Zaken over kwesties van beleid. Dit vereiste een zeer grondige kennis van niet alleen het werk van het General Headquarters United Kingdom Land Forces en van de organisatie van de overeenkomstige hoofdkwartieren van de andere twee diensten maar ook van de organisatie van de centrale regering ten tijde van oorlog. Hij werd daardoor betrokken bij zaken van het allergrootste geheim.
Gedurende deze periode heeft hij getoond zic de details van zijn werk volledig eigen te hebben gemaakt en hij bezit de nodige tact, energie en vastberadenheid om voorstellen verder te begeleiden tot de zeer tevreden stellende uitwerking ervan. In het bijzonder was hij verbonden aan een werkgroep, ingesteld door een subcommissie van de regering om de mlilitaire functies van de centrale regering in oorlogstijd te onderzoeken. Tijdens de besprekingen waren zijn kennis van achtergronden en zijn sturende hand van onschatbare waarde voor de andere leden van de werkgroep. Het werd in feite al snel duidelijk dat het vrijwel volledig aan zijn inspanningen te danken is geweest dat het eindrapport met zoveel waardering werd ontvangen.
Verder heeft Lt-Col Scott-Bowden op zijn terrein de nauwste contacten moeten onderhouden met divises en districten verspreid over het hele land over zaken die hun rol betreffen. Hij heeft van hun voorbereidingsvergaderingen bijgewoond en is een rots in de branding geweest bij het naar de juiste kanalen sturen van voorstellen en gedachten.
Dit alles hield lange uren van noeste arbeid in en een hardnekkige vastberadenheid om zaken voor elkaar te krijgen. Als gevolg is gedurende de laatste 15 maanden de planning van de United Kingdom Land Forces op onherkenbare wijze verlopen en ondanks de onvermijdelijke tegenslagen van financiële beperkingen heeft hij een vooruitgeschoven stadium bereikt. Lt-Col Scott-Bowden kan de volledige eeer hiervoor opeisen. Zijn werk is de grootste bron van inspiratie geweest voor allen die onder hem werken.
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Rang:
Acting Major-General (Waarnemend Generaal-majoor)
Eenheid:
Late Royal Engineers
Toegekend op:
1 januari 1972
Deze aanbeveling betreft actie in de periode van juni 70 tot juli 71.
Aanbeveling:
Brigadier Scott-Bowden werd naar Noord-Ierland overgeplaatst om het Ulster Defense Regiment, een groep vrijwilligers op te zetten en te leiden. Binnen een jaar heeft hij zeven bataljons opgericht die in die tijd voor het grootste deel zijn ingezet op operaties voor binnenlandse veiligheid. De inspiratie, het enthousiasme, het plichtsbesef en het professionalisme van het nieuwe regiment vinden hun oorsprong in eerste instantie bij Brigadier Scott-Bowden. Hij was onvermoeibaar bij deze taak. Hoewel ze verspreid liggen over 6 graafschappen en Belfast, heeft geen enkel bataljon langer dan een paar dagen op een bezoek hoeven wachten. De gevaren van intercommunale meningsverschillen waren groot: hij heeft ze overwonnen. Waar zwakheid door onervarenheid dreigde merkte hij dat op en verleende onmiddellijk hulp. Het werk dat hij op zich genomen heeft is enorm. Het regiment levert nu een grote bijdrage aan operaties en zonder hen zouden veel meer reguliere troepen nodig zijn. Zijn prestatie is opmerkelijk en verdient grote erkenning.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)

Bronnen

Foto