TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peacock, Edwin Cavill

Dienstnummer:
328176 (NCO)/66579 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

27 december 1942: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
24 september 1942
Aanbeveling:
Lance Corporal Peacock werd op 1.6.41 bij Sphakia gevangen genomen. Hij werd naar het kamp Galatos overgebracht van waaruit hij twee keer door het prikkeldraad ontsnapte. De eerste keer werd hij met bijna 40 anderen gepakt in Cahea (?); de tweede keer had hij de pech gevonden te worden door een Oostenrijkse soldaat toen hij in een greppel lag te slapen.
In augustus werd hij met vele anderen overgebracht naar Saloniki.
Op 13.8.41 meldde hij zich als vrijwilliger voor een werkploeg en liep met 20 anderen naar een spoorwegemplacement bij de haven. Terwijl ze stonden te wachten tot hen werd verteld wat te doen, zag hij zijn kans schoon en rende naar een opslagloods. Hij kwam er aan de andere kant weer uit, kroop over het spoor, sprong op een tram en ging naar de andere kant van Saloniki. Zijn ontsnnapping werd pas later ontdekt.
Hij vond een gezin dat een paar dagen voor hem zorgde maar omdat hij een wond aan zijn been had en problemen met zijn schouder nam een bezoeker van het gezin hem mee die erop stond dat hij hem beter kon verzorgen.
Na ongeveer twee maanden was hij gedwongen te vertrekken omdat een Duitse officier werd ingekwartierd in het huis waar hij woonde. Hij kreeg geld en ging op weg naar Aghion Oros waar hij van klooster naar klooster zwierf.
In april, 1942, voegde hij zich bij Cpl John Davies Coutts No. 4746052, 52nd M.E. Commando en Walter Barrington Thomas, No. 9234, 23rd Rifle Bn, N.E.Z.F., die waren voorgedragen voor respectievelijk een M.M. en een M.C. Ze kregen op 5 april een boot in Klephtikon en voeren naar Imbros. Slecht weer dwong hen terug te keren.
Op 16 april probeerden ze het weer vanuit Mea Snete (?) maar moesten terugkeren toen er vanaf het havenhoofd een zoeklicht op hen werd gericht en ze stemmen hoorden.
Op 2.5.42 kwamen twee Cyprioten en een Griekse officier bij hen en op dezelfde dag bereikte Pte Theodoros Georgiou, No. 4230, 232 Coy. R.A.S.C. (die was voorgedragen voor een D.C.M.) hen. Op 4.5.42 vertrokken ze met hem en bereikten Turkije een dag later.
L/Cpl. Peacock ontsnapte niet alleen drie keer en alleen en ondanks dat hij gewond was, doorstond hij de ontberingen van de winter totdat hij een manier kon vinden om Griekenland te verlaten. Ondanks zijn zwakke toestand bleef hij pogingen daartoe ondernemen en hij was Lt. Thomas tot grote steun in de periode waarin ze samen waren. Een fraai voorbeeld van moed en vasthoudendheid onder grote ontberingen.

LG 35715/4158
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35715 published on the 22 September 1942
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto