TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pot, Leendert

Geboortedatum:
8 juli 1910 (Zierikzee, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 november 2001 (Wassenaar, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

1 januari 1931: Reserve luitenant der artillerie
1 januari 1935: Reserve eerste luitenant
1 oktober 1943: Reserve kapitein
22 oktober 1948: Reserve majoor

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
2 I(U) Section, Headquarters, 21st Army Group, British Army
Toegekend op:
20 maart 1946
Aanbeveling:
Deze officier heeft tussen 1940 en 1945 clandestien werk van opmerkelijk waarde verricht voor de Geallieerde zaak zowel voor als na de bevrijding vn Nederland.
Met de doelmatigheid waarmee hij deze taak heeft uitgevoerd was hij grotendeels verantwoordelijk voor het soepel functioneren van de bijzondere organisatie waaraan hij is toegevoegd.

Britse Koninklijke goedkeuring van 28 november 1945
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Office of Strategic Services (OSS), U.S. Government
Toegekend op:
25 juni 1946
Bronze Star  Medal (BSM)
Aanbeveling:
Na de ineenstorting van het georganiseerde verzet in Nederland werd Captain Pot door een geheim agent — die in februari 1942 uit Engeland was gekomen — gevraagd om zijn militaire deel in bezet Nederland over te nemen. Hoewel hij aangemerkt stond als voormalig officier, diende Captain Pot vele maanden als geheim agent, met het gevaar van marteling en dood als hij werd gepakt. Op 22 mei 1942 werd hij inderdaad door de Gestapo opgepakt maar wist te ontsnappen. Hij hervatte onmiddellijk zijn werk, in het bijzonder het rapporteren over de organisatie en het fuctioneren van de Wehrmacht.
In juni 1943 moest Captain Pot Nederland eindelijk verlaten nadat hij mensen had aangeworven, opgeleid en getraind voor een geheim inlichtingen netwerk dat tot op vandaag functioneert. Verborgen in de watertank van een kustvaarder bereikte hij in 1943 Engeland via Zweden. Daar kwam hij officieel bij de Nederlandse Inlichtingendienst en werd belast met zowel instrueren, inlichten en uitsturen van geheime agenten als met de interpretatie, evaluatie en distributie van hun rapporten. In deze periode werkte hij op nauwst mogelijke wijze samen met het Office for Strategic Services (O.S.S.) dat groot profijt had van zijn gespecialiseerde kennis van de Wehrmacht en de in Nederland heersende omstandigheden.
Bij de oprichting ervan in augustus 1944 werd Captain Pot een van de eerste leden van het O.S.S. /SI Netherlands Detachment en bereikte een dag na de bevrijding Eindhoven met het detachement waar hij belast werd met het verwerken van alle inkomende inlichtingen.
Met de grootste vindingrijkheid, vaardigheid en vasthoudendheid ontdekte, regelde en leidde Captain Pot het gebruik van talloze geheime telefoonverbindingen tussen het bevrijde en het bezette deel van Nederland. Hierdoor verkreeg hij een buitengewone hoeveelheid uiterst gedetailleerde informatie over vijandelijke opstellingen, personen en verplaatsingen. Deze werden onmiddellijk en voortdurend tot in detail doorgegeven en zo nauwkeurig dat ze voor het O.S.S. en S.H.A.E.F. van het hoogste belang waren. Uit betrouwbare bron werd vernomen dat een geplande offensieve actie door de vijand over de Maas richting Antwerpen gedeeltelijk werd afgeblazen vanwege de snelheid en volledigheid van deze inlichtingen.
Bovendien leverde Captain Pot waardevolle diensten bij de werving training, briefing en op weg sturen van geheime agenten door de vijandelijke linies. Hier waren zijn lange praktijkervaring en zijn grondige kennis van de Wehrmacht en het herkennen ervan van bijzondere waarde bij het voorbereiden van deze agenten.

General Orders no. 353 (28 december 1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. kapitein
Toegekend op:
2 januari 1950
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door zich toe te leggen op de militaire berichtgeving, reeds spoedig daarna zich in verbinding te stellen met uit Engeland gezonden agenten en deze agenten in 1941 en 1942 behulpzaam te zijn bij het verrichten van hun werkzaamheden, voor welk doel hij een inlichtingengroep, welke zich specialiseerde in de militaire inlichtingendienst, organiseerde.
Voorts door als leider van deze groep vele personen voor hun werkzaamheden op te leiden, zodat geleidelijk een organisatie ontstond, welke voor de latere militaire berichtgeving van grote betekenis is geweest.
Vervolgens door, niettegenstaande tengevolge van vijandelijke activiteit alle agenten, met welke hij samenwerkte, werden gevangen genomen en die later zonder uitzondering door de vijand werden gefusilleerd en de vijand hem zelf op het spoor was, zijn organisatie toch weten uit te breiden.
Tenslotte door, toen hij als gevolg van het gevangennemen van één van zijn medewerkers ook zelf eind Mei 1942 werd gevangen genomen, op flinke wijze weten te ontsnappen en daarna zijn werkzaamheden weer voort te zetten, totdat hij, gelet op de moeilijke omstandigheden, waaronder door hem verder zou moeten worden gewerkt, in overleg met het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse Regering, zich naar Engeland begaf.
Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de Geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse Regering."

K.B. nr 9
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto