TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watson, William Edward

Dienstnummer:
NX. 15721
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Australian Provost Company, 7th Australian Division
Toegekend op:
24 september 1942
Aanbeveling:
Lance Corporal Watson werd op Kreta gevangen genomen. Hij werd naar Athene overgebracht en daarna per trein naar Saloniki.
Op 29.6.41 ontsnapte hij alleen door onder het prikkeldraad door te kruipen en ging er vandoor.
Hij verbleef in diverse huizen en begin augustus ging hij met twee anderen naar Nea Moudania in de hoop daar een boot te krijgen.
Na een tijdje verliet hij ze en ging te voet met L/Bdr. Harold Brown, No. 863981, 2nd Heavy A.A. Regt. en Pvt. Georgios Petrou, Cy. 2089, 2 Pioneer Coy (beiden zijn voorgedragen voor een M.M.) naar Aghios Demitrios waar ze een boot namen naar Anduliani en vandaar naar Agiomoros. Ze hadden de pech geen boot te krijgen en gingen terug naar Vatopedi waar ze door twee broers verzorgd werden.
L/Cpl Watson woonde daarna in een hut in de heuvels boven Vatopedi samen met Pvt. Petrou, L/Bdr. Brown en Sgt. Stuart Brown, No 4120, 2/1st Bn. A.I.P. die ook is voorgedragen voor een M.M.
Er kwamen andere ontsnapte Britse krijgsgevangenen bij en uiteindelijk in april 1942 W/Cdr. Howell die over het gezelschap zeer te spreken was:
Een groep van 10 tot 20 Britse en Gemenebest soldaten die in de zomer van 1941 aan de Duitsers waren ontsnapt. Ze werden in de heuvels onderhouden door dorpelingen uit Ormylla en Vatopedi. Ze bleven gedurende de winter in dit district in de heuvels wonen met weinig kleding, enkele weken zonder schoenen en vaak drie dagen lang zonder voedsel. Bovendien liep het grootste deel van hen malaria op en twee ervan waren ernstig ziek.
Op 4 mei vertrok L/Cpl. Watson met de twee Browns, Pvt. Petrou en anderen naar Turkije.
Hoewel de prestaties van L/Cpl. Watson niet opmerkelijk waren vergeleken met die van anderen, ondernam hij een uitmuntende ontsnapping, alleen en stelde vervolgens alles in het werk om weg te komen. Toen dat mislukte raakte hij niet ontmoedigd door moeilijkheden en hervatte zijn pogingen in het voorjaar waarbij hij moed en vasthoudendheid toonde.

LG 35715/4158
Oorspronkelijk aanbevolen voor een BEM.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 35715 published on the 22 September 1942
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto