TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grosvenor, Lawrence Aubrey

    Geboortedatum:
    29 mei 1919 (Creswell, Derbyshire)
    Dienstnummer:
    269352
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Voor de oorlog werkte Lawrence Grosvenor als verpleegkundige. Op 15 oktober 1939 ging hij als soldaat (no. 7363407) bij het Royal Army Medical Corps en diende als psychiatrisch verpleegkundige.
    Grosvenor diende in Frankrijk voorafgaand aan de evacuatie vanuit Duinkerken in 1940 en werd vervolgens als zaalsergeant geplaatst aan boord van het hospitaalschip Llandovery Castle, daarna werd hij op 1 september bevorderd tot Mental Nursing Orderly 2nd Class "in the field", op 9 december 1941 werd hij bevorderd tot Acting Lance Corporal "in the field" – nog steeds aan boord van de Llandovery Castle. Hij kwam toen met het schip in actie in Oost-Afrikaanse wateren en het Midden Oosten. Hij werd herplaatst bij een aantal regimenten voordat hij werd bevorderd tot sergeant en op 18 september 1942 geplaatst in de Officers Cadet Training Unit in de Citadel in Caïro, Egypte. Hem werd op 6 februari 1943 een Emergency Commission in de Green Howards verleend als 2de luitenant. Grosvenor kwam met het 8ste Leger in actie in Noord-Afrika en op Sicilië en hij was aanwezig bij de bloedige slag om de Primsolebrug van 13 tot 16 juli waarna het regiment naar Engeland werd teruggehaald om zich voor te bereiden op D-Day.
    Op 6 juni 1944 landde Grosvenor met het 6de bataljon Green Howards op Gold Beach, hun doel was de versterking bij Val-sur-Mer te vernietigen waarvoor hij een Military Cross ontving.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    6th Battalion The Green Howards
    Toegekend op:
    19 oktober 1944
    Aanbeveling:
    Vroeg in de morgen van 27 juni 1944 voerde Lieutenant Grosvenor het bevel over een gevechtspatrouille die opdracht had elke vijand te doden die in twee huizen ten noordwesten van La Taille werden aangetroffen. Toen ze daar arriveerden vond hij de huizen leeg maar na ning zag hij vijanden op een kruispunt bij La Taille. Hij bond onmiddellijk de strijd aan met de vijand die zijn vuur beantwoordde. Toen hij er zich van vergewist dat de vijand ongeveer de sterkte had van een peloton met vier lichte mitrailleurs besloot hij dat de vijand te sterk was om door zijn kleine patrouille te worden aangevallen en hij hield stand terwijl de rest van zijn peloton liet komen. Toen zijn peloton arriveerde viel Lt. Grosvenor de stelling aan. Nadat hij zijn Bren guns in stelling had gebracht om hem dekkingsvuur te geven, leidde hij zelf twee secties om de linkerflank van de vijand heen. Ze doodden negen Duitsers en namen vier man gevangen. De vijand deed een tegenaanval, gesteund door mortieren en nog meer lichte mitrailleurs.
    Lt. Grosvenor hield stand en bracht de vijand nog meer verliezen toe tot zijn positie onhoudbaar werd. Hij regelde toen de hele terugtrekking van zijn peloton naar een positie ongeveer 200 meter naar achteren van waaruit hij weer de strijd aanbond met de vijand. Om ongeveer 16:00 brak hij het gevecht af en trok zijn peloton terug naar de sector van de compagnie, het peloton had slechts drie man verloren. De gevangen genomen Duitsers en Lt. Grosvenor leverden belangrijke informatie die het bataljon in staat stelde de volgende dag een succesvolle aanval te lanceren. Het lijdt geen twijfel dat dit zeer succesvolle treffen met de vijand het resultaat was van de uitmuntende leiding van Lt. Grosvenor over een vemoeid peloton. Zijn complete minachting voor eigen veiligheid leverde hem niet alleen van zijn peloton maar ook van de hele compagnie bewondering op en vormde een uitmuntend voorbeeld van moed en leiderschap.

    Onderscheiden met de MC door Koning George VI op 3 september 1945.
    LG 36753/4787
    WO 373/49/119
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto