TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gratwick, Percival Eric

Geboortedatum:
19 oktober 1902 (Katanning/West-AustraliŽ, AustraliŽ)
Overlijdensdatum:
26 oktober 1942 (El Alamein, Egypte)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest El Alamein
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer WX10426.

Percival Eric Gratwick werd op 19 oktober 1902 in Katanning, West AustraliŽ geboren als vijfde zoon van Ernest Albert Gratwick en Eva Mary Gratwick-Pehter. Hij ging naar school in Katanning, Boulder en Perth, maar verliet al op 16 jarige leeftijd school. Tot 1922 werkte hij als boodschapper in Parliament House. Na verhuisd te zijn naar Pilbara leerde hij het vak van veedrijver en smid. Na werk als veedrijver in Indee Station en later Yandayarra Station bouwde hij zijn eigen veedrijvers bedrijf op. Toen zijn veestapel door de droogte van 1931 werd geruÔneerd, begon hij met mineraaldelving. Later deed hij zowel mineraaldelving als smidswerk en veedrijven in het gebied rond White Springs.

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak probeerde hij in militaire dienst te komen. Hij werd in eerste instantie afgewezen omdat hij ooit eengebroken neus had gehad. Toen hij zijn neus medisch had laten behandelen, probeerde hij het nogmaals en werd op 20 december 1940 toegelaten. Na zijn basistraining vertrok hij op 5 juli 1941 naar Perth. In September kwam hij bij het 2/48th Battalion teecht. Hij nam deel aan het beleg rond Tobruk in LibiŽ. In oktober was hij met zijn eenheid in PalestiniŽ. In juni 1942 vertrok zijn bataljon naar Egypte en vocht bij Tel el Eisa in juli. Na een korte periode in reserve, kwam hij op 10 augustus bij zijn eenheid terug. Hierna was hij betrokken bij de strijd om El Alamein, waar hij op 26 oktober om het leven kwam.

Percival Eric Gratwick ligt begraven op het Britse Oorlogskerkhof El Alamein, Vak XXII. A. 6.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
2/48th Australian Infantry Battalion, Australian Military Forces (2/48th Australian Infantry Battalion, Australian Military Forces)
Toegekend op:
28 januari 1943
Citation:
Aanbeveling:
Tijdens de aanval op TRIG 29 op de Miteiriya heuvels in de nacht van 25 op 26 oktober 1942 ontmoette de compagnie waartoe Pvt. Gratwick behoorde zware tegenstand van sterke vijandelijke posities die de verovering van het doel van de compagnie vertraagde en waardoor een groot aantal verliezen ontstond. Pvt. Gratwickís peloton werd op deze sterke stellingen afgestuurd maar de voortgang werd geblokkeerd door intens vijandelijk vuur van korte afstand. Door fel vuur van allerlei soorten werden de pelotonscommandant, de pelotonssergeant en vele anderen gedood en de totale sterkte van het peloton werd gereduceerd tot zeven man. Pvt. Gratwick realiseerde zich de ernst van de situatie en, handelend op eigen initiatief en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, op een moment waarop de rest van het peloton was vastgenageld, bestormde hij de dichtsbijzijnde stelling en roeide de vijand volledig uit met handgranaten, hij doodde onder andere een voltallige mortierploeg.
Zogauw deze taak was volbracht en weer onder zwaar mitrailleurvuur bestormde hij de tweede stelling met de bajonet op het geweer. Het zwaarste vuur was van deze stelling afkomstig. Hij veroorzaakte nog meer verliezen en had zijn doel binnen handbereik toen hij door een mitrailleursalvo werd gedood.
Door zijn moedige en vastberaden actie, die de vijand volledig in verwarring bracht, en door zijn geslaagde vermindering van de vijandelijke sterkte, was Pvt. Gratwickís compagnie in staat op te trekken en haar doel te bereiken. Door Pvt. Gratwickís onbaatzuchtige moed, zijn moedige en vastberaden inspanningen tegenover de zwaarste tegenstand veranderde een twijfelachtige situatie in de geslaagde verovering van het uiteindelijke doel van de compagnie.

Bezichtiging Victoria Cross in het Western Australia Army Museum in Perth, Australie.
Gepubliceerd in The London Gazette dd. 28 janauri 1943.
Gepubliceerd in The Commonwealth of Australia Gazette dd. 4 februari 1943.
Gepresenteerd op 21 november 1943 in het Government House, Perth door de Lieutenant-Governor of Western Australia aan zijn moeder.
Victoria Cross (VC)

Bronnen

 • Foto 1: Australian Government Photo
 • Foto: Australian government photo
 • - Gammage B., 'Gratwick, Percival Eric (1902 - 1942)', Australian Dictionary of Biography, Volume 14, Melbourne University Press, 1996, pp 309-310
  - The Register of the Victoria Cross - uitgegeven door This Engeland 1997 - ISBN 0906324270
  - Roll of Honor circular
  - Supplement to The London Gazette of 26th January 1943, Issue35879, dated 28th January 1943
  - Victoria Cross Reference
  - Australian Dictionay of Biography
  - Find a Grave

Foto