TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Morris, Owen Charles

Geboortedatum:
1905 (Pwllheli/Gwynedd, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Owen Morris behaalde zijn kapiteinsdiploma voor stoomschepen in 1928. Hij zou tijdens de jaren 30 op een aantal stoomschepen varen totdat hij op de Zamalek werd geplaatst.
Kapitein Morris zou gedurende de hele oorlog, 52 maanden lang aan boord van de Zamalek dienen en zou het record halen voor het hoogste aantal – 665 - geredde zeelieden in die periode.
Konvooi PQ 17 vertrok op 27 juni 1942 uit Ijsland met bestemming Rusland; de reis van het konvooi dat uit 35 schepen bestond blijft hoogst controversieel vanwege een order van de Admiraliteit om te verspreiden tijdens een vastberaden Duitse aanval op 4 juli 1942. De Zamalek was een van de drie reddingsschepen die het konvooi volgden, haar kapitein was Morris. Tijdens het konvooi kreeg de Zamalek er flink van langs, ze werd beschoten en gebombardeerd. Bij een gelegenheid moest Owen bevel geven om bemanningsleden van een Amerikaans schip dat tot zinken was gebracht, te ontwapenen omdat die van plan waren een aantal gekleure bemanningsleden van hetzelfde schip tegen te houden. Een tweede incident volgde toen de geredde kapitein van een gezonken schip, in dienstjaren hoger dan Morris, eiste dat hij het commando over de Zamalek overnam, Morris weigerde. Bewijs voor een moedig Welshman. Tijdens een bombardement explodeerde er een bom op 6 meter voor de boeg van de Zamalek. Een aantal Russen, die eerde waren gered, begon het schip te verlaten omdat ze dachten dat het ging zinken; Morris bracht ze op andere gedachten na een dreiging hen te laten executeren. Slechts 11 van de 35 schepen bereikte Archangel. Een van de drie reddingsschepen werd tot zinken gebracht. De Zamalek zou meer dan 150 mensen redden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Zamalek, British Merchant Navy
Toegekend op:
29 september 1942
Aanbeveling:
Wegens kracht, zeemanschap en volharding bij de vaart met koopvaarders naar noord Rusland door zware zeeën en onder onophoudelijke aanvallen door vijandelijke vliegtuigen en U-boten.


LG 35723/4225.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Zamalek, British Merchant Navy
Toegekend op:
9 november 1943
King's/Queen's Commendation for brave conduct

LG 36237/4901.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
s.s. Zamalek, British Merchant Navy
Toegekend op:
1943
Aanbeveling:
Captain Augustus Banning, gezagvoerder van het R.S. Rathlin en Captain Owen Charles Morris, gezagvoerder van het R.S. Zamalek. Deze twee schepen voeren in een konvooi naar noord Rusland. Gedurende talloze aanvallen door vijandelijke vliegtuigen met bommen en torpedo’s waren de kracht, de moed en het zeemanschap van deze gezagvoerders van het hoogste niveau en het was aan hen te danken dat beide schepen er veilig doorheen kwamen. Het geschut werd zo goed ingezet dat drie vijanden werden vernietigd en beide schepen samen redden meer dan 200 overlevenden van andere schepen.
Lloyd's War Medal for Bravery at Sea

Bronnen

Foto