TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Belinfante, Abraham

Geboortedatum:
9 oktober 1912 (Amsterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 december 1994 (Apeldoorn, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Hij was gehuwd met tante Cathy / Kitty.

Abraham Belinfante is in de buurt van Arnhem uit een trein gesprongen, die hem naar Westerbork zou brengen. Hij had hierbij zijn been gebroken en is hierdoor terecht gekomen in het Elisabeth Gasthuis Ziekenhuis in Arnhem. Al snel kregen de Duitsers in de gaten dat hij daar opgenomen lag. Met spoed werd hij overgebracht naar een hotel in Arnhem. Janna Pol-van Binsbergen werkte daar als kamermeisje . Zij kreeg de vraag om oom Bram te verzorgen en om hem te verbergen bij razzia’s van de Duitsers. Als er door de Duitsers werd aangebeld, dan stopte ze oom Bram in een dekenkist en deed daar een stapel dekens bovenop. Vervolgens trok ze de wc door en opende met kloppend hart de deur voor de soldaten. Al snel kregen de Duitsers ook hier door dat er een onderduiker in het hotel zat. Met spoed hebben ze hem overgebracht naar een andere locatie.

Na de oorlog bleef het contact tussen Abraham en Janna. Op het einde van zijn leven is hij terug gegaan naar Israel en heeft daar, ter ere van Janna, een paar bomen gepoot.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto