TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Firbank, Thomas Joseph

    Geboortedatum:
    13 juni 1910 (Quebec, Canada)
    Overlijdensdatum:
    1 december 2000 (Llanrwst/Conwy County Borough, Groot-Brittannië)
    Dienstnummer:
    3
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Voor de oorlog werkte Firbank als houthakker totdat hij in de schaduw van Mount Snowdon een schapenboerderij kocht. Daar vond hij de inspiratie voor zijn goed verkopende autobiografie "I bought a mountain" die in 1940 werd gepubliceerd.
    Bij het uitbreken van de vijandelijkheden ging hij bij de Coldstream Guards in dienst en na een tijdje meldde hij zich vrijwillig voor de Airborne Force.
    Na de actie bij San Basilio keerde Firbank naar Engeland terug en werd benoemd tot GSO2 (Operaties) op het hoofdkwartier vn het 1st Airborne Corps. In deze functie nam hij deel aan Operatie Market Garden en landde per zweefvliegtuig bij Nijmegen.
    Na de oorlog ging Firbank weer schrijven en publiceren maar vormde ook een luchtlandings trainingscentrum in Shortcliffe in Kent waar hij ook het bevel over voerde en later werd hij commandant van het Airborne Forces Depot op het eiland Wight. Hij ging in 1948 als Luitenent-kolonel met pensioen.
    Vanaf 1954 was Firbank in dienst bij een Britse ingenieursfirma, Perkins Diesel en later was hij een tijdje secretaris van de Britse Kameer van Koophandel in Tokio.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    1st Airborne Reconnaissance Squadron, Divisional Troops, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    13 januari 1944
    Aanbeveling:
    Lt. (T/Capt) T.J. Firbank voerde het bevel over de voorste groep verkenners tijdens de opmars uit Taranto. De groep ging op 9 september om 21:00 uur van boord en kwam tegen middernacht bij Massafra in contact met de vijand waar ze een achterhoede verdreven met een geschatte sterkte van een compagnie. Hij ging verder en maakte contact met een Duitse achterhoede die een heuvel ten zuidoosten van Mottola bezet hield en een nauwkeurig spervuur legde vanuit goed gecamoufleerde mitrailleurnesten. Capt. Firbank besloot aan te vallen en de positie werd in een geestdriftige omtrekkende beweging veroverd waarbij wapens vanaf de heup werden gebruikt.
    Zijn groep leidde toen de opmars door San Basilio waarbij ze verliezen leden en werd uiteindelijk vastgenageld door vuur van zware mortieren, 20mm geschut en automatische geweren. Het was essentieel om in actie te blijven als draaipunt voor een flankaanval door 156 Para Bn. Gedurende de middag bond de groep, onder persoonlijke leiding van Capt. Firbank de strijd aan met een vijand, veel sterker in aantallen en vuurkracht en gaf geen terrein prijs. In de avond werd de aanval met succes gelanceerd.
    In al deze operaties, waarvan het snelle succes vitaal was voor de bezetting van Taranto waren de moed, de kalmte en de energie van Capt. Firbank een bepalende factor en zijn de hoogste lof waardig.

    LG 36327/256
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    • - Kopie van de originele aanbeveling voor het Military Cross - STIWOT-archief
      - Supplement top The London Gazette Issue 36327 published on the 11 January 1944
      - The Telegraph - Obituaries

    Foto