TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ainger, John Richard

Overlijdensdatum:
1982
Dienstnummer:
160954
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
4 Battalion Lincolnshire Regiment, 146th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Op 6 en 7 oktober bezette het bataljon in het bos van Overheide bij Poppel enkele vooruitgeschoven geÔsoleerde posities die belangrijk genoeg werden gevonden om te worden behouden.
Er werd opeens bericht ontvangen dat een squadron van het verkenningsregiment in moeilijkheden verkeerde in een gebied op 900 meter afstand van het front van het bataljon en ook dat er een observatiepost werd vereist aan de voorkant van het bos, links van de ploeg die in moeilijkheden zat. C Company onder bevel van Capt. Ainger kreeg bevel tot 900 meter voor de belangrijkste positie op te rukken. Toen hij op weg was drongen er op zijn rechterflank steeds grotere aantallen Duitsers door in het bos. Capt. Ainger nam een sterke positie in aan de voorkant van het bos van waaruit hij een peloton op weg stuurde om de ploeg van het verkenningsregiment te helpen zich uit hun positie terug te trekken. Dat werd met succes bereikt en Capt. Ainger behield onder zeer moeilijke omstandigheden de controle over die eenheid. Er infiltreerden steeds meer Duitsers en het duurde niet lang voordat die compagnie geheel omsingeld was en door de vijand van korte afstand met vuur van Spandaus werd beschoten. Toen Capt. Ainger zijn peloton weer terug had kreeg hij opdracht zijn compagnie terug te trekken op hun positie in het gebied van het bataljon. Volkomen onverstoorbaar was Capt. Ainger van plan om door de Duitse troepen heen te breken die zich in grote getale achter hem bevonden. Door een goede afstemming van vuur en controle over een numerieke meerderheid werd dit met succes bereikt. en totdat zijn radio model 18 doorzeefd werd met Spandau kogels hield Capt. Ainger zijn bevelvoerend officier volledig op de hoogte van de situatie met als resultaat dat vanaf een hogere positie maximale vuursteun kon worden gegeven. Dankzij zijn vaardige en koelbloedige leiding kon de compagnie zich met slechts een beperkt aantal verliezen met succes terugtrekken en terugkeren naar de oorspronkelijke positie. De volgende dag kwam de voorste compagnie in moeilijkheden want twee van de pelotons waren onder de voet gelopen. Capt. Ainger kreeg bevel zijn compagnie nogmaals naar voren te verplaatsen en de verloren posities te heroveren. Hij nam snel contact op met de aanvoerder van de tanks om hem te steunen en onder dekking van hun vuur lanceerde hij een zeer vastberaden aanval op de beide posities. Hoewel die sterk bezet waren en de Duitse Spandau teams goed waren ingegraven werden ze volledig op de vlucht gejaŗgd en werd de situatie hersteld.
De moed en de onverstoorbaarheid van deze officier onder de meest moeilijke omstandigheden hadden tot gevolg, ten eerste dat er hulp kwam en zijn compagnie kon worden teruggetrokken onder wat onoverkomelijke moeilijkheden hadden kunnen zijn en ten tweede dat een zeer dreigende situatie geheel en permanent hersteld werd.
Datum van de aanbeveling: 10 oktober 1944.

NA Folio 376-378

Military Cross (MC)

Bronnen

Foto