TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sharples, Richard Christopher

Geboortedatum:
6 augustus 1916
Overlijdensdatum:
10 maart 1973 (Bermuda)
Dienstnummer:
P/64044/69094
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Richard Sharples studeerde in 1936 af aan Sandhurst en kreeg een aanstelling bij de Welsh Guards. Na de oorlog ging hij in de politiek en werd na een tussentijdse verkiezing in 1954 gekozen als MP voor de Conservatieven in Sutton en Chaem. Na de algemene verkiezingen in 1970 werd hij minister van staat op Binnenlandse Zaken voordat hij in 1972 zijn zetel opgaf om gouverneur van Bermuda te worden.
Op 10 maart om middernacht werd de 56 jarige Gouverneur Sharples samen met zijn 26 jarige A.d.C., Captain Hugh Sayers van de Welsh Guards en zijn Deense dog Horas gedood. Ze liepen in een hinderlaag buiten het Gouvernementshuis in Bermuda toen ze na een diner de hond uitlieten.
Beide moordenaars werden op 1 december 1977 opgehangen. Ze waren de laatsten ter wereld die onder Brits bestuur werden geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
2nd Battalion Welsh Guards, 20th Independent Infantry Brigade (Guards), 1st Armoured Division, British Army
Toegekend op:
20 december 1940
Aanbeveling:
Tussen 21 en 23 mei toonde Lt. Sharples bij Boulogne grote kalmte onder vuur. Toen posten die bezet werden door personeel van het hoofdkwartier van de compagnie aangevallen werden ging deze officier naar voren en leidde persoonlijk het vuur op de toegangswegen vanuit een klein bos waardoor de vijand optrok in een poging het dorp te omsingelen waar het hoofdkwartier van het bataljon was gevestigd. Door zijn kalmte en moed onder zwaar vuur was Lt. Sharples in staat goed gebruik te maken van zijn troepen waarmee werd voorkomen dat de vijandelijke aanval slaagde.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
3rd Battalion Welsh Guards, 1st Guards Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
15 oktober 1946
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Richard Sharples MC, Major, 3rd Battalion, 6th British Armoured Division, British Army wegens dapperheid in actie bij Monte Battaglia in Italië op 11 oktober 1944. Toen drie vijandelijke compagnieën de positie van zijn compagnie aanvielen en erin slaagden door het verdedigende vuur van de artillerie heen te komen en omdat ze vanwege het slechte zicht heel dichtbij waren, stelde Major Sharples zich onbevreesd bloot aan vijandelijk vuur door van positie naar positie te gaan om zijn mannen aan te voeren en aan te moedigen. Zijn leiding was zo succesvol dat de vijand, nadat hij zware verliezen had geleden, gedwongen was zich terug te trekken in een huis in een vallei beneden zijn positie. Major Sharples liet direct het huis zwaar onder vuur nemen met zo’n succes dat er al gauw een witte vlag werd gehesen en de vijand zich overgaf, zijn moreel verpletterd door Major Sharples’ felle tegenstand. Zijn moed, leiderschap en plichtsbesef strekken hem en de strijdkrachten tot grote eer. Hij kwam in Londen, Engeland in dienst.
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Welsh Guards
Toegekend op:
1 juni 1953
Aanbeveling:
Lt.Col. Sharples is oprichter en lid van het experiment voor internationale samenwerking in Europa. Hij kwam in oktober 1948 in mijn staf van de Western Union Defence Organisation en is tot op de dag van vandaag bij mij gebleven. Bijna vijf jaar lang heeft hij onophoudelijk aan de zaak gewerkt; hij wordt gewaardeerd en vertrouwd door alle naties van Noorwegen tot Turkije en heeft een grote repoutatie opgebouwd. Hij verlaat mijn staf op 1 mei om zich weer bij de Welsh Guards te voegen. Zijn werk is boven alle lof verheven geweest en hij verdient meer dan de gebruikelijke erkenning. Ik beveel hem aan voor toekenning van de O.B.E.

WO 373/161/68
Wegens troonbestijging van Elizabeth II
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Rang:
Governor-designate of Bermuda
Toegekend op:
16 juni 1972
Commander of the Order of St Michael and St George (KCMG/DCMG)

Bronnen

Foto