TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boelens, Gerbrand J. (Gerben)

Geboortedatum:
25 december 1921 (Ameland, Nederland)
Overlijdensdatum:
31 mei 1994 (Hoogland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Gerbrand (Gerben) J. Boelens, geboren op 25-12-1921 te Buren (Ameland), heeft na een oproep om zich te melden voor te verrichten werkzaamheden in Duitsland, begin 1943 het besluit genomen om het eiland te verlaten om ergens ‘onder te duiken’. Na een aantal rondzwervingen kwam hij terecht te Hoogland (tegenwoordig gemeente Amersfoort). Daar sloot hij zich aan bij de verzetsgroep van "Lange Jan Thijssen". Dhr. Thijssen werd echter in 1943 al gearresteerd en gefusilleerd op de Woeste Hoeve. Het laatste gedeelte van de oorlog heeft Gerbrand Boelens bij de groep van dhr. T. van Zuidveld gezeten. Toen de oorlog en de daarop volgende activiteiten (Binnenlandse Strijdkrachten) ten einde waren tekende hij als oorlogsvrijwilliger voor Indië.

Na een opleiding vertrok hij op 15-09-1945 naar Indië (zie foto) om op 3 juli 1948 weer terug te keren.

Augustus 1948 zwaaide Boelens af en kreeg als dank een oorkonde van de Minister van Oorlog. Op 9 november 1983 is Gerbrand Boelens onderscheiden met het verzets-herdenkingskruis.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto