TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rosens, Hendrikus Marinus

Geboortedatum:
25 mei 1917 (Oldenzaal)
Overlijdensdatum:
17 maart 1945 (Georgsmarienhütte, Landkreis Osnabrück (Duitsland))
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Gemeentelijke Begraafplaats Oldenzaal
Vak: F. Rij: 8. Graf: 13.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Oldenzaal, Bleekstraat 26. Ongehuwd. Wever. Rooms-Katholiek. Mede omdat keeper Rosens een markante speler was bij de voetbalvereniging Oldenzaal, in de volksmond Sparta genoemd, genoot hij bekendheid in zijn woonplaats. Tijdens de oorlogsjaren uitte hij herhaaldelijk zijn ongenoegen over de Duitse bezetting. Samen met zijn vriend en voetbalmaat Johan Endeman (1*) werd Rosens vermoedelijk wegens opruiende taal en anti-Duits gedrag gearresteerd. Beide mannen kwamen in concentratiekamp Georgsmarienhütte terecht. Gedurende zijn gevangenschap liet Rosens zich evenmin de mond snoeren. Waarschijnlijk heeft hij ruzie met een of meerdere bewakers van het kamp gekregen. Over en weer zouden daarbij klappen zijn gevallen. In ieder geval stierf Rosens aan zijn verwondingen. Toen men zijn lijk na de bevrijding opgroef voor overbrenging naar Oldenzaal, bleek uit de sectie dat hij kapotgeslagen nieren en andere kwetsuren had. Op basis van die bevindingen stelde de arts vast dat de Oldenzaler is gedood, doordat hij is afgeranseld.
(1*) Johan Endeman (10 oktober 1922 Oldenzaal). Hij overleed op 16 februari 1945 als gevolg van ziekte en ontbering.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Archief Jack Kooistra; Mr.G.J.J.W. Weustink, Oldenzaal in de Tweede Wereldoorlog, Twents-Gelderse Uitgeverij Witkam BV, Enschede, 1980; Oorlogsgravenstichting; site wiewaswie.nl (overlijdensakte 91/1946 gemeente Oldenzaal); site tracesofwar.com.

Foto