TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rooney, Robert William Stanislaus

Geboortedatum:
26 april 1922 (Waverly/New South Wales, Australië)
Dienstnummer:
405390
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog was Robert Rooney wolkeurmeester, hij woonde in Strathfield en meldde zich op 31-03-1941 in Sydney voor militaire dienst. Brevet gehaald op 18-09-1941, bevorderd tot Pilot Sergeant op 13-05-1942, Pilot Officer op 19-03-1943 en Flying Officer op 19-02-1944. Aanstelling beëindigd op 12-07-1945 (Permanent afgekeurd).
Rooney was 2de piloot van Halifax DT 791 die op 17-04-1943 terugkeerde van een aanval op Pilsen en in Lewes, Sussex neerstortte nadat hij op twee motoren aan dezelfe kant was teruggevlogen (de andere twee waren door flak kapot geschoten). De hele bemanning overleefde de crash en diverse verklaringen tonen aan dat de bemanning talloze levens redde door niet eerder uit het vliegtuig te springen omdat het toestel dichtbij de buitenste huizen van de stad neerstortte. Rooney werd als gevolg daarvan in het ziekenhuis opgenomen met een hoofdwond en een hersenschudding.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 578 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 oktober 1944
Citation:
Aanbeveling:
Deze officier heeft aan zeer veel operaties deelgenomen en zijn vastberadenheid om zijn missies to voltooien is uitmuntend geweest. Op een nacht in augustus 1944 was hij piloot van een vliegtuig dat was uitgestuurd om Neurenberg aan te vallen. Bij het verlaten vam het doelgebied werd het toestel door luchtafweer geraakt. Een motor viel uit en het hoogteroer raakte beschadigd waardoor de bommenwerper moeilijk te besturen was. Daarna werd het toestel tweemaal door jagers aangevallen. Hoewel de verbinding met de staartkoepel was verbroken werkten deze piloot en zijn schutters op een andere manier goed samen en konden ze de jagers ontwijken. Flight Lieutenant Rooney vloog toen zijn beschadigde toestel veilig naar de basis terug. Deze officier is een dappere en vindingrijke gezagvoerder wiens voorbeeld een grote inspiratie voor zijn bemanning is geweest.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto