TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Phillips, Sidney Albert

Nationaliteit:
Britse

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chief Officer
Eenheid:
Eastbourne Fire Brigade, Local Fire Brigades, Home Office, British Government
Toegekend op:
17 januari 1941
Aanbeveling:
Als gevolg van een aanval door vijandelijke vliegtuigen werden drie huizen volledig verwoest en diverse personen lagen begraven onder het puin. De inspanningen van de brandweer vormden een grote bijdrage aan de uiteindelijke redding van vijf van de opgesloten personen. Chief Officer Phillips handelde met veel energie en vindingrijkheid, kroop regelmatig onder het puin om de operaties te leiden en in het algemeen zijn mannen aan te moedigen. Reddings- en andere diensten kwamen onmidddellijk op de plek in actie maar enige tijd later werd een blindganger ontdekt op ongeveer 6 meter er vandaan. Als gevolg werd om vrijwilligers gevraagd. Blackmer, May, Stevens en Turney bevonden zich onder die vrijwilligers.
Blackmer, Stevens en Turney gingen aan het werk om door de muur van een kelder heen te breken, door een koelruimte bekleed met kurk en daarna door een 30 cm dikke muur. Het werk werd onder gevaarlijke omstandigheden uitgevoerd, in een zeer krappe ruimte met het voortdurende gevaar van vallend puin. Door deze inspanningen werden drie van de opgesloten personen bevrijd. May werkte op zeer dappere manier zonder ophouden de hele nacht door.
Blackmer en Turney raakten bevangen door de kou en de effecten van ontsnappend gas en water in de kelder en moesten naar het depot worden gebracht. Enige tijd later keerden ze echter naar het werk terug en boden moeizaam hulp bij het bevrijden van een jonge vrouw die bekneld zat onder hout en puin, een gewicht dat met zes vijzels niet kon worden verplaatst. Na zwaar werk werd het hout eindelijk weggehaald. Deze hele actie werd onder afschuwelijke omstandigheden uitgevoerd. Tijdens hun inspanningen, die in hoge mate bijdroegen aan de bevrijding van vijf van de zeven opgesloten personen, werkten de mannen in een atmosfeer die steeds slechter werd door ontsnappend gas en in een kelder die vol liep met water. Verder werkten ze een groot deel van de tijd in de wetenschap dat er maar 6 meter verderop een bom met vertraagde ontsteking lag.

Burgerlijke Afdeling
Tegelijkertijd toegekend aan
Alfred Ernest Blackmer
Edwin Humphrey May
Francis Charles Frederick Stevens
Ernest Lawson Turney

Member of the Order of the British Empire (MBE)
Rang:
Chief Officer
Eenheid:
Eastbourne Fire Brigade
Toegekend op:
1 januari 1951
King's Police and Fire Services Medal

Bronnen

Foto