TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Butters, Frances

Dienstnummer:
2818056
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
The Seaforth Highlanders
Toegekend op:
2 december 1941
Zijn verhoor bij M.I. 9 op 23 juli 1941:
Ik werd op 12 juni 1940 gepakt op 6 kilometer van St. Valéry-en-Caux. We moesten lopen naar Rouaan (16 juni), Bethune (19 jun)i, Seclin (21 jun)i, Doornik (24 juni) en Aalst (29 juni).
Op 29 juni ontsnapte ik op 10 kilometer van Aalst samen met Pvt Farrell en Pvt Temperley van 4 Seaforths. Ze waren 10 dagen bij me totdat we buiten Lille gescheiden raakten.
De route van mijn ontsnapping liep via: Doornik (3 juli), Lille (8 juli), Seclin (15 juli), Amiens (10 augustus) en Bourges (22 augustus). Ik liep het grootste deel van de route, kreeg zo af en toe een lift en woonde op boerderijen. Ik stak op 22 augustus de demarcatielijn over op 13 kilometrer ten oosten van Bourges.
Ik werd bij Chateauroux gearresteerd en in het wachtlokaal opgesloten maar ontsnapte op 28 augustus en kwam tot aan Montluçon waar ik vijf of zes dagen later weer door de politie werd gearresteerd.
Na een week van gevangenschap heb ik een fiets gestolen en samen met Cpl. Wadsley van 1 Black Watch ben ik naar via Tulle, Figac, Montaubain, Tarbes en Lourdes naar Argèles gegaan. We zijn de Pyreneën overgestoken en eind oktober bij Jaca gearresteerd, 60 kilometer van de grens. We werden naar Frankrijk teruggestuurd en op 30 oktober gevangen gezet in een concentratiekamp in Gurs bij Olornon, dep. Basses Pyrenées.
Op 15 november werd ik overgeplaatst naar Fort St. Jean en ben daar tot 24 november gebleven toen ik naar de haven van Marseille ging. De volgende dag verstopten Pvt Farrell en ik ons op een Franse vrachtvaarder met bestemming Casablanca. Tien uur voordat we Gibraltar passeerden werden we ontdekt en in Oran aan land gezet om naar Marseille te worden teruggestuurd waar ik een straf van 92 dagen uitzat in een burgergevangenis.
Toen ik vrijkwam werd ik op 24 februari 1941 naar St. Hipplyte gestuurd van waaruit ik op 20 mei ben ontsnapt. Ik ben naar Marseille gegaan en in een trein naar de Spaanse grens gestapt die ik op 25 mei ben overgestoken. Ik bereikte Madrid op 25 mei.
Military Medal (MM)

Met "PALESTINE"-gesp
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto