Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ahlberg, Frietjof Alfred

Geboortedatum:
1 april 1912
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Radio-telegrafist
Eenheid:
M.V. Apollonia, British Merchant Navy
Toegekend op:
3 april 1941
"..die als gezagvoerder en leden der bemanning van het m.s. "APOLLONIA", dat op 25 November 1940 door geschutvuur en torpedo's van twee vijandelijke torpedojagers tot zinken werd gebracht, moedig en beleidvol optraden, onder zwaar granaatvuur, bij het treffen van de noodige reddingsmaatregelen, en de redding van de overige opvarenden van het schip, die niet door het vijandelijke vuur gedood waren."

Aanbeveling:
Vijandelijke oppervlakteschepen openden zwaar vuur, met het eerste salvo werd het geschut van het schip uitgeschakeld, het schip vloog in brand en er ontstonden gaten op de waterlijn. De stuurboordsloep werd gestreken en pikte enkele bemanningsleden op die overboord wearen gesprongen. Er werden toen twee torpedoís op het schip gelanceerd waardoor het zonk. De vijand loste voordat hij vertrok twee schoten op de sloep. Er waren 24 overlevenden en 14 mannen verloren het leven. Tijdens de beschieting ging meneer Koppier, de Derde Officier vanuit de sloep terug aan boord en bracht een gewonde man naar de sloep waardoor hij hem het leven redde. De Eerste Machinist, meneer Jongejan was aan dek om te helpen bij het strijken van de sloepen toen het licht uitviel want de hulpmachine was afgezet net als de hoofdmachine toen de kapitein bevel gaf de machines te stoppen. Hij verliet daarom de anderen, ging alleen naar de machinekamer en startte de generator waardoor men weer licht had om bij te werken. De radiotelegrafist was ernstig gewond geraakt door een granaatsplinter voordat hij van boord ging. Hij zei daar niets over en deed uitstekend werk andere overlevenden uit het water te halen voordat zijn kracht hem verliet.

KB nr 6
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Radio Officer
Eenheid:
M.V. Apollonia, British Merchant Navy
Toegekend op:
1941
King's/Queen's Commendation for brave conduct

Bronnen

Foto