TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Alten, van, Jan Pieter

Geboortedatum:
9 oktober 1921 (Vlissingen, Nederland)
Overlijdensdatum:
9 juli 2015 (Amsterdam, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Jan van Alten was een verzetsman en inlichtingenofficier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jan was hoofdverspreider van het blad TROUW op Walcheren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Groep-Albrecht, Bureau Inlichtingen (BI), Nederlandse Strijdkrachten in het Westen
Toegekend op:
2 januari 1950
Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in januari 1944 toe te treden als medewerker tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland en als zodanig op scherpzinnige en stoutmoedige wijze verkenningen te verrichten. In het bijzonder door waardevolle inlichtingen te vertrekken over de militaire situatie op Walcheren en in West-Zeeuwsch-Vlaanderen en bij de bevrijding van VLISSINGEN zich ook gewapenderhand te onderscheiden. Voorts door zich in maart 1945 wederom beschikbaar te stellen voor een gevaarlijke verkenningsopdracht in West-Duitsland, zich daartoe van bevrijd naar bezet Midden- Nederland en vandaar over de door de vijand afgesloten Ijssel naar Oostelijk Nederland te begeven, waar echter de bevrijding plaatsvond en toegezegde marconisten niet neerkwamen. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de Geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse regering.

KB nr 9
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto