TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Altman, G.K.

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Naoorlogse periode:
Sergeant KNIL, 13 Bataljon Infanterie KNIL (Inf XIII)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Geweermaker
Eenheid:
Wapen der Infanterie, Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL)
Toegekend op:
16 september 1948
"Heeft zich in de strijd tegenover de Japanners onderscheiden door moedig en doortastend optreden.
Op 24 Januari 1942, zich in opdracht van de Troepencommandant te voet begevende van Balikpapan naar de 18 K.M. Noord gelegen radiopost Soengai Wain, daarbij vergezeld van een Europees auto-bestuurder, - beiden slechts bewapend met een karabijn -, heeft hij bij het plotseling stuiten op een Japanse compagnie, die op Balikpapan aanrukte, niet geaarzeld om met grote koelbloedigheid onmiddellijk het vuur op deze troepen te openen.
Het resultaat was verbluffend. Van de onder de Japanners ontstane paniek konden de door hen medegevoerde gevangenen, - allen personeel van het Radio-station Soengai Wain, waaronde de toenmalige sergeant-radiotelegrafist Nanlohy -, gebruik maken om te ontvluchten.
Niet alleen heeft sergeant Altman hiermede het leven dier gevangenen gered; tezamen met voornoemde sergeant Nanlohy en de Europese bestuurder wist hij voorts tijdig de op Samarinda terugtrekkende troepen te achterhalen en de Troepencommandant omtrent de bezetting van Soengai Wain en de locatie der Japanse troepen in te lichten.
Hierdoor kon bijtijds de terugtochtsroute - die aanvankelijk via Soengai Wain was uitgestippeld - worden gewijzigd en vernietiging dier K.N.I.L. troepen door de achtervolgende overmachtige vijand worden voorkomen."

Koninklijk Besluit Nr. 23 (serienummer 2429). Uitgereikt op 5 februari 1949.
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto